Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu, 3 ay sonra ilk yüz yüze toplantı gerçekleştirdi. Toplantının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklama yaptı ve Kurban Bayramı’nda bir kısıtlama olmadığını söyledi. Kurban Bayramı’nın hep birlikte vereceğimiz bir sınav olduğunu belirten Koca “Hayatımızda el öpmediğimiz, sarılmadığımız ikinci bayram olarak yer alacak” dedi. Bayramda alınacak önlemleri üç farklı grupta madde madde anlattı. Koca birinci gruptaki önlemleri şöyle sıraladı: “Hayvan satış alanlarında olabildiğince kısa kalınmalıdır. Müşteri satıcı arasında el sıkışma usulü pazarlık yapılmamalıdır. 65 yaş üstü ve kronik hastalar hayvan satış ve kesim alanlarında bulunmamalıdır. Kurbanlar belirlenen yerlerde kesilmelidir. Kesim tercihen işin ehli tarafından en az katılımla yapılmalıdır. Maske, mesafe, el temizliğine dikkat edilmelidir.”,
65 YAŞ ÜSTÜ NAMAZA GİTMESİN
İŞİ CİDDİYE ALALIM
Koca, şöyle devam etti: “Ramazan Bayramı’nda uygulanan kısıtlamaların tamamı düşünüldüğünde 10 gün sonraki günlük vaka sayısında yüzde 15 azalma olmuştur. Önceki bayramda elde ettiğimiz sonucu gönüllü kısıtlarla hedefleyelim. İşi ciddiye alalım ki bayram sonrası gözümüz vaka tablosunda olmasın. 11 Haziran’da olduğu gibi binin altına vaka sayısını çekmek 33 günümüzü almıştır. DSÖ’nün bu son günlerde uyardığı üzere, Eylül’de ikinci dalga başlangıcı ekonomiler açısından büyük risktir. Yatan hasta sayımızın artması, şu an hizmet verilebilen diğer hastalarımız için arzu edilmeyen sonuçtur. Salgınla mücadele bir ülkenin, tüm insanların katılımıyla gerçekleşir.”
Doğu’da pik yeni başladı
Koca, ikinci dalga beklentisi ile ilgili olarak şunları söyledi: “Dünyanın beklediği ikinci dalga dönemine daha iyi geçiş yapmamız, bugünleri iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Risk devam ediyor. İkinci dalga beklentisinin dünya genelinde olduğunu biliyoruz. Biz bu dönemi çok temkinli geçirmeliyiz. Şu dönemde 1. dalganın etkisinin hâlâ devam ettiğini, bazı illerimizde, İstanbul-İzmir gibi, pikini tamamladığını, Orta Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu gibi illerimizde yer yer yeni başladığını, giderek arttığını görüyoruz.” Koca, yoğun bakım doluluk oranları ile ilgili olarak “Ankara’da yoğun bakımda doluluk oranımız yüzde 67. Standart yataklarımızın doluluk oranı ise yüzde 49. Solunum cihazlarının doluluk oranı ise yüzde 25. Şehir hastanelerindeki doluluk oranları ise, yoğun bakımlar yüzde 69, standart yataklar yüzde 32, solunum cihazları ise yüzde 16. Bu rakamlardan da, şehir hastaneleri dahil olmak üzere, bir sorun olmadığını ama her gün açıklanan rakamlarla giderek yoğun bakımdaki hasta sayılarımızın arttığını zaten söylüyoruz.”
İllere göre eğitim düzeni
65 yaş üstünün yasağı kalkıyor
Koca, 65 yaş üstü vatandaşların sabah 10.00-20.00 arasındaki sokaa çıkma kısıtlaması ile ilgili şunları söyledi: “Pandemi sürecinde kurallara uyma noktasında en çok hassasiyet gösterenler büyüklerimiz oldu. Kendilerine minnettarız. Onları ihmal etmedik. Bu dönemde büyüklerimizi bu salgından korumak için hassasiyet gösterme gayreti içinde olduk. Empati yaptığımızdan emin olsunlar. Bayram sonrası dönemde, erken dönemde bu kısıtlamaları kaldırmak noktasında Bilim Kurulu’nun bir önerisi var. Bayram sonrasında duyuruyu yapmış olacağız. Bayram döneminde biraz daha sabredelim.”
Ağır hasta sayısı 542
Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu’nun güncel verilerine göre, dün 45 bin 712 test yapıldı, 942 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu. Son 24 saatte 14 hasta vefat etti, 996 kişi iyileşti. Toplam test sayısı 4 milyon 711 bin 95, vaka sayısı 228 bin 924, vefat sayısı 5 bin 659 olarak kayıtlara geçti. Ağır hasta sayısı 542, hastalarda zatürre oranı ise yüzde 9,4 oldu. Bakan Koca, Twitter’dan yaptığı paylaşımda “Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu’nda bundan sonra salgın boyunca oluşan uluslararası standarda uygun olarak, ağır hasta sayısı da verilecek.” ifadesini kullandı.
Test kitlerinde doğruluk oranı %90’ın üstünde