Koronada yeni endişe beyin sisi: On hastadan birinde hafıza kaybı

Türkiye’deki Kovid-19 hastalarında daha önce görülmeyen bir yan etki tespit edildi. Son bir ayda hastalığı atlatan 10 kişiden birinde hafıza kaybı ve felce neden olan ‘beyin sisi’ oluştu. Bunun, aylar sonra bile görülebileceğini belirten Prof. Derya Uludüz, “Uzun vadede unutkanlık, çağımızın hastalığı gibi olacak gibi görünüyor” dedi.

Ayşe Mine Alioğlu
Kovid geçiren on hastadan biri hafıza ve odaklanamama, net düşünememe, baş ağrıları, uyku bozukluğu, anksiyete, kafa karışıklığı, konuşmada ve günlük kelimeleri bulmada zorluk gibi belirtiler yaşıyor.

Mart ayından bu yana dünyayı etkisi altına alan koronavirüsün büyük bir etkisi daha ortaya çıktı. Kovid geçiren on hastadan biri hafıza ve odaklanamama, net düşünememe, baş ağrıları, uyku bozukluğu, anksiyete, kafa karışıklığı, konuşmada ve günlük kelimeleri bulmada zorluk gibi belirtiler yaşıyor. Kovid geçiren çocuklarda ise IQ düşüklüğü görülüyor. Beyin sisi olarak tanımlanan bu nörolojik yakınmalar kümesi yapılan araştırmalara göre hastalık geçirildikten sonra aylarca devam edebiliyorken kalıcı olmasından korkuluyor.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/01/02/02/34/resized_4f441-7bbf99abprof.jpg

AYLARCA DEVAM EDEBİLİYOR

FELÇ RİSKİNİ DE TETİKLİYOR

Virüsün beyindeki oksijeni sevdiğini söyleyen Uludüz, “Beyin sisi dediğim tablo Kovid geçiren hastaların on da birinde oluyor. Yani on kişiden birinde görülüyor. Ön planda ağır geçiren hastalarda görüyoruz. Olmayan hikayeleri anlatma, konuşurken kelimeleri atlama, net düşünememe ve hafıza kaybı gibi problemler neredeyse bir buçuk ay sürüyor. Bunlar bizim hafıza kayıplarında gördüğümüz belirtiler. Virüs beyinde hafıza bölgesi dediğimiz bölgeyi tutup harap ediyor. Hafıza bölgesi oksijeni seven bir bölgedir. Kanla da oksijen taşındığı için. Virüste kan yoluyla geçiş yaptığından dolayı son birkaç ayda en çok gördüğümüz semptom. Uzun vadede unutkanlık çağımızın hastalığı gibi olacak gibi görünüyor. Koronavirüs geçiren çocuklarda IQ düşüklüğünü felçleri de gençlerde gördük. Normalde felç için bir hastalığınızın olması lazım bakıyorsun hiçbir belirti yok. 35-40 yaş arasında inanılmaz derecede felç riski tetikleniyor” şeklinde konuştu. Uludüz, bu tarz belirtileri ortaya çıkan hastaların acilen nörologa görünmesi gerektiğinin de altını çizdi.