Türkiye'de koronavirüs salgınının sebep olduğu endişe riskli hastalıkların tedavi süreçlerini de önemli ölçüde etkiledi.
Hastane polikliniklerine tedavi için başvuranların sayısında büyük düşüş yaşandı. Bu durumun özellikle kardiyoloji gibi bölümde görülmesi ise soru işaretlerini beraberinde getirdi.
Uzmanlar kalp krizi geçiren hasta sayısının azalmadığını belirtiyor ve kriz geçirip koronavirüs korkusu ile hastaneye başvurmayan hastaları uyarıyor.
Konuyla ilgili yenisafak.com'a değerlendirmelerde bulunan Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Özlem Esen, "Kalp damar hastası şikayeti olan hastalar mutlaka hastaneye başvurmalı. Buradaki tercihleri sadece kalp hastaneleri olabilir. Bu hastaneler onlar için oldukça güvenli" ifadelerine yer verdi.
24 SAAT ÇOK ÖNEMLİ
Kalp krizi geçiren hastalar için 24 saatlik sürecin çok kritik olduğunu hatırlatan Esen, "Hasta geç kalırsa, sonuçları ölümcül olabilir. Doktoru ile iletişime geçebilirler. Yeni dönemde bunlar mümkün" dedi.
İLK KEZ GEÇİRENLER İÇİN AĞRININ ŞİDDETİ ÖNEMLİ
İlk defa göğüs bölgesinde şiddetli ağrı hissedenleri de uyaran Esen, "Şiddetli göğüs ağrısı ve olağan dışı bir ağrıda hastaneye başvurulmalı. 15 dakika boyunca süren ağrılar, oturamayan ve uyumayan kişiler 112'yi aktif edip hastanelere müracaat edebilirler. Burada ağrının şiddeti en önemli konu" ifadelerini kullandı.
KALP HASTALARI DAHA FAZLA DİKKAT ETMELİ
Kalp hastalarının bu süreçte en fazla dikkat etmesi gereken grupta olduğunu belirten Prof. Dr. Özlem Esen, şu uyarılarda bulundu: