Koronavirüs salgını tüm dünyada onbinlerce kişiyi canından etti. Salgına karşı en büyük silah olan aşılama rekorlarla devam ederken, aşı karşıtı lobi de iddialarına sürdürüyor. Biz de aşı karşıtlarının sosyal medya üzerinden yaydığı iddiaları Prof. Dr Alper Şener, Prof. Dr. Bengi Başer, Prof. Dr. Bülent Ertuğrul ve Prof.Dr. Alpay Azap’a sorduk. İşte cevapları:
Prof. Dr Alper Şener: Kovid-19 enfeksiyonu seyrinde erkeklerde sperm sayısında azalma olduğu gösterildi. Ama biz şimdi bunu ‘Kovid-19 kısırlık yapar diye’ mi yorumlayacağız. Bu gibi basit sonuçları matematik gibi formüle etmek doğru değil. Aynı şey aşı-kısırlık arasında da söylenebilir. Bugün için yapılan hiçbir aşının kısırlık yapmadığını biliyoruz. Dünya nüfusunu kontrol etmek istiyorsanız; aşı üretmezsiniz. Salgın hastalıktan ölümler olur, insan yaşamı kısalır. En iyi nüfus kontrol yolu aşısızlıktır!
Prof. Dr. Bengi Başer: Denemeler yapıldı. Yaygın olarak kullanılan ve acil kullanım onayı olan tüm aşıların tüm FAZ çalışmaları yapılıp FAZ-3 de dahil, sonuçlar bilimsel makale olarak yayınlandı. Gerçek yaşam verileri ise dünyanın her yerinden gelerek yayınlanmakta. İddia edildiği gibi bir bilinmezlik yok. Dünyada şu ana kadar 2.5 milyar insana aşı yapıldı ve istatistiksel olarak güvenli olduğu ortaya konuldu. Aşıları sorgulamak son derece yersizdir. Onam formları firmaların kendilerini koruması için imzalatılmaktadır.
Prof. Dr. Bengi Başer: Kullandığımız cep telefonlarından bilgisayarlara dek takip altında olabildiğimiz bir çağdayken Bill Gates’in insanlara çip takmak için uğraşacağını düşünmek oldukça gerçek dışı ve paranoyakça bir düşüncedir.
Prof. Dr. Bülent Ertuğrul: Aşı karşıtlığının temelinde insanlık düşmanlığı yatmaktadır. Aşı karşıtı olmak bilime ve beraberinde insanlığın gelişimine karşıt olmaktır.
Prof. Dr. Alpay Azap: Dünya genelinde yapılan çalışmalarda hemen tüm aşıların varyantlara karşı azalmış da olsa etkileri olduğu gösterildi. Mevcut aşılar arasında BioNTech aşısının varyantlara diğer aşılara kıyasla biraz daha etkili olduğunu gösteren yayınlar da mevcut.
Prof. Dr. Alpay Azap: Halk arasında felç olarak bilinen durum çeşitli bakteri ve virüs infeksiyonlarından sonra görülen ve beyinle ilgili olmayıp kaslara giden sinirlerdeki hasardan kaynaklanan bir hastalıktır ve Guillain-Barre Sendromu olarak tanımlanır. Grip aşılarında da gündeme gelen bu nadir sendrom aşılanmayan topluluklarda aşılanmış topluluklara kıyasla daha sık görülmektedir. Sinovac aşısı bu açıdan güvenlidir.
Mobil ekipler OSB’lerde
Yaş sınırı 30’a indi
Koronavirüs ile mücadelede aşılama çalışmaları sürüyor. Çeşitli meslek gruplarının yanında yaş grupları da aşı programına dahil ediliyor. Sağlık Bakanı Koca, Twitter’daki hesabından yaptığı açıklamada, aşı randevularında yaş sınırının 30’a indiğini belirtti. Koca, “Aşı randevularında yaş sınırı 30’a indi. 30 yaş üstü her yaştan gençler yarından itibaren randevu alabilirler” dedi.
5 milyon doz Sinovac daha
51 can kaybı
Türkiye’de dün 494’ü Kovid-19 belirtisi gösteren 5 bin 480 kişinin testi pozitif çıktı, 51 kişi hayatını kaybetti. Ağır hasta sayısı 829 oldu, 4 bin 195 kişi tedavisi veya karantinasının sona ermesiyle iyileşti. Toplam vaka sayısı 5 milyon 365 bin 208, vefat sayısı da 49 bin 122 oldu.