Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 8 bin 134 araçlık otoparkının yanı sıra 3 helikopter pisti de olan Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nin yabancı misafirlere de hizmet vereceğini belirterek, "Bu şu demektir: Yani artık İstanbul aynı zamanda uluslararası bir sağlık merkezi durumuna gelmiştir." dedi.
Erdoğan, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nin açılış törenindeki konuşmasında, Japon Başbakanı Şinzo Abe ile hizmete sokulan hastanenin ülke, millet ve güzel İstanbul için hayırlı olmasını diledi.
Japonya Başbakanı Abe'ye açılışa katıldığı için teşekkür eden Erdoğan, yüklenici firmasından mühendisine, işçisinden müteahhidine kadar bu eserin inşasında emeği, alınteri, katkısı bulunanlara da teşekkürlerini sundu.
Geçmişte Japon firmalarla Marmaray ve Osman Gazi Köprüsü gibi çok önemli altyapı projelerine imza attıklarını hatırlatan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rönesans ve Sojitz firmalarının müşterek olarak bu muhteşem eseri inşa etmelerinin Türk-Japon iş birliğinin, dayanışmasının bir ifadesi olduğunu vurgulayarak, 789 bin metrekare arsa alanı üzerine kurulu 1 milyon 21 bin metrekare kapalı alanıyla hastanenin şimdiden dünyanın sayılı hastaneleri arasına girdiğini kaydetti.
Çevre ve enerji dostu olan hastanenin, kamu-özel ortaklığının en güzel örneklerinden biri olduğunu belirten Erdoğan, 456'sı yoğun bakım olmak üzere 2 bin 682 yatağı, 725 poliklinik odası ve 90 ameliyathane masasıyla bu eserin bilhassa Kovid-19 salgınıyla mücadelede kritik bir rol oynayacağını anlattı.
"Sağlık turizminde Türkiye'nin marka eserlerinden biri olacak"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, toplam 107 branşta hizmet verecek hastanede tam kapasiteye ulaşıldığında günlük 35 bin ayaktan hasta alınmasını ve 500 özellikli ameliyat yapılmasının planlandığını belirerek, şöyle devam etti:
"8 bin 134 araçlık otoparkının yanı sıra 3 helikopter pisti de olan hastanemiz milletimizle beraber İstanbul Havalimanı'na yakınlığıyla yabancı misafirlerimize de hizmet vercektir. Bu şu demektir: Yani artık İstanbul aynı zamanda uluslararası bir sağlık merkezi durumuna gelmiştir. Bunun özellikle başatı Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'dir. Öbür tarafta yine Yeşilköy'de hemen pistin yanında malum rahmetli Prof. Dr. Murat Dilmener Hastanesi'dir. Bir diğeri de Kovid sürecinde rahmetli olan Feriha Öz Hastanesi, o da Sancaktepe'dedir. Bunlar 1005 artı 1005 olmak üzere yataklı iki hastanedir. Bunlar geçici bir sahra hastanesi değildir. Bunları kalıcı özellikte inşa ettik. Bunlar da gerçekten plan, proje noktasında muhteşem hastaneler oldu. Yine bu süreç içerisinde bir de 100 yataklı Hadımköy'de daha önce askerlerimiz için Sultan 2. Abdülhamid tarafından inşa edilmiş olan hastaneyi restore ederek, o da muhteşem bir eser oldu. İnşallah onu da Yeşilköy Acil Hastanesi'yle beraber aynı gün açacağız. Kaliteli ve kapsayıcı sağlık hizmetinin değerinin çok daha iyi anlaşıldığı bir dönemde burası sağlık turizminde Türkiye'nin marka eserlerinden biri olacaktır."
"Dün itibarıyla günlük vaka sayımızı 1000'in altına düşürdük"
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sağlık sistemlerinin çöktüğü, kamu düzeninin yara aldığı bir dönemde Türkiye ve Japonya'nın örnek bir başarı sergilediğini belirterek, "Gerek vaka, gerek vefat sayısı, gerekse sağlık sisteminin sorunsuz işleyişi bakımından son derece iyi bir konumdayız. Nitekim dün itibarıyla günlük vaka sayımızı 1000'in altına düşürdük. Diğer tüm göstergelerde de olumlu yönde gelişme var." dedi.
Erdoğan, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, koronavirüs salgınının insanlık olarak son bir asırda karşılaşılan en büyük sağlık sorunu olduğunu aktardı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Az önce Sayın Başbakanın ifade ettiği şu anda buldukları aşı ve ürettikleri ilaç noktasında adil bir paylaşımı tüm insanlıkla paylaşacaklarını ifade etmesi ve Türkiye'yi de bu kapsam içerisinde ifade etmeleri, gerçekten bizim Sayın Abe'ye ancak bir şükran borcumuzun olduğunun ifadesidir. Kendisine şahsım, milletim adına çok çok teşekkür ediyorum." diye konuştu.
Şimdiye kadar 330 bin can alan bu salgın karşısında çoğu ülkenin ciddi zorluklar, sıkıntılar çektiğini anlatan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"82 ülkeye tıbbi malzeme ve maske gönderdik"
Türkiye'nin kendi ihtiyaçlarını karşılamasının yanında, sağlık malzemesi sıkıntısı yaşayan dost ve kardeş ülkelere yardım göndermeye devam edeceğini dile getiren Erdoğan, "Az önce ifade ettiğim gibi şu anda, kesin rakamı söylüyorum, 82 ülkeye tıbbi malzeme ve maske gönderdik. Kaderimiz ve kederimiz ortaktır inancıyla elimizdeki imkanları salgına karşı tüm insanlık için seferber etmeyi sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılışı yapılan Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nin bu mücadelede büyük katkı sağlayacağını belirterek, şunları kaydetti:
"İnşallah sakuranın o farklı renklerdeki çiçeklerini göreceğimiz zamanlar var. Gerçi bizim erguvan gibidir sakura. 15-20 gün kadar bu çiçekler kalır ama yeşilini muhafaza eder. Çam çok sağlıklıdır, kalıcıdır. Onun için mevsim koşulu diye bir şey yok. Dört mevsim diridir. Ağırlıklı olarak Rönesans firmasına bir ricada bulundum. Dedim ki 'Ne kadar ladin bulursan bu ladinleri buraya getir. Diğerlerinden de alalım, burası adeta çam ormanı haline dönüşsün. İnşallah kendileri de şu anda Türkiye'nin neresinde ladin varsa topluyorlar."
Erdoğan, törene video konferans yöntemiyle iştirak eden Japonya Başbakanı Şinzo Abe'ye teşekkür ederek, koronavirüs salgınında hayatını kaybeden Japon vatandaşlar için taziyelerini sundu.
Hastanede görev yapacak tüm sağlık personeline başarılar dileyen Erdoğan, 24 Mayıs Pazar günü idrak edilecek olan Ramazan Bayramı'nı da tebrik etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Nice bayramları dünyada hep birlikte kutlayalım." diyerek, sözlerini tamamladı.
"Vatandaşımız buraya metroyla gelebilme imkanına sahip olacak"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasının ardından hastanedeki 3 birime bağlandı.
Anjiyo Laboratuvarı'ndan Prof. Dr. Özgür Kılıçkesmez ve Doç. Dr. Fatih Uzun'dan bilgi alan Erdoğan, Kılıçkesmez'in soyadına dikkati çekerek, "Kılıç kesmez ama doktorlar için neşter keser." dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, laboratuvarın hayırlı olmasını diledi.
Erdoğan, Radyasyon Onkolojisi Bölümü'nden Prof. Dr. Tevfik Fikret Çermik ve Doç. Dr. Didem Karaçetin'den, ameliyathaneden Prof. Dr. Ali Can Hatemi'den ve Doç. Dr. Ömür Günaldı'dan bilgi aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hatemi'nin heyecanını saygıyla karşıladığını ifade ederek, "Bu heyecanınızı bir cumhurbaşkanı olarak saygıyla karşılıyorum. Rabbim başarılarınıza, başarılar katarak devamını sağlasın. Çok hassas bir birim, özellikle çocuk kalp cerrahisi... Hele hele bu hastanemizde, bunun ileri düzeyde açılmış olması, bizleri çok daha rahatlatacaktır." diye konuştu.
Erdoğan, "Bu açıklamaları duyunca bizim de geleceğe yönelik öz güvenimiz milletçe çok daha arttı. İnanıyorum ki ekranları başında bizleri izleyenlerin de öz güvenleri geleceğe yönelik arttı. 'Hamdolsun ülkemizde demek ki bu imkanlar da var.' denilebilecek. Çok çok teşekkür ediyorum. Allah yar ve yardımcımız olsun." dedi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, günün anısına Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bir hediye takdim etti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kurdele kesimi öncesi yaptığı konuşmada, sağlık bakanlarına, yüklenici Türk ve Japon firmalara teşekkür ederken, şunları söyledi:
Erdoğan, açılış kurdelesini Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, eski Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Akio Miyajima, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve yüklenici firma temsilcileriyle kesti.