Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, CNN Türk'te açıklamalarda bulundu. Selçuk, normalleşme sürecinin beklendiği şekilde devam ederse okulların 1 Haziran'da açılabileceğini söyledi.
Bakan Selçuk'un açıklamaları şu şekilde:
Okulların dezenfektanlarla temizlenmesi alınması gereken tedbirler bu işlerin tedbir kısmına yönelik olarak meslek liselerinde ele alınan konular ve bizim üretim bandımızda olan birçok ürünü burada devreye sokmamız mümkün.
Sorumluluk sınavları var. Bunlara girmek için çalışmak zorunda. İkincisi bir çocuğumuz belli dersleri alacak bu dersleri anlayabilmesi içinde bu dönemin derslerini anlaması gerekiyor. Bu konulara hazırlanmamış olan bir öğrencimiz gelecek dersleri de anlamakta güçlük çeker.
Telafi eğitim nasıl olacak?
Uzaktan eğitim ne kadar sürecek?
Ben yaptığım işlere hiçbir zaman kusursuz demedim. Eksiğimiz var. Altyapıda desteklememiz gereken yerler var. Burada önemli olan eğer yüz üzerinden yüz yapamıyorsak en az yüzde 90’a yakın olan bir sürecimiz var. Bütün dünya ülkelerine baktığımız zaman Türkiye olarak çok umutluyuz. Uluslararası standartlarda iş yapıyoruz.
"EBA'da 240 bin soru var"
Bir öğrencinin akademik olarak başarısı farklıdır. Sosyal duygusal becerileri farklıdır. 240 bin soru var EBA’da bu soruların çok önemli özelliği var. MEB yeni nesil soru dediğimiz soruları hazırlayan önemli bir kuruluş. Her şey ücretsiz ve erişebilirsiniz. Sınıf sınıf günlük program önerilerimiz var.
Biz işin doğasını bozuyoruz. Yasakla asla bir yere varamayız. Bunun binlerce örneğin gördüm vakalardan. Hangi çağda yaşıyoruz demek bambaşka sıkıntılara yol açar. Burada önemli olan ne tamamen serbest bırakmak ne de daraltmak. Önemli olan budur. Sınırı olmayan çocuğun kişiliği gelişmez.
"Uzaktan eğitim önceden planlandı"
Biz 18 milyon öğrencilerimizin tamamını çevrimiçi olarak bir altyapıya sahip değiliz. Hiçbir ülke de sahip değil bu altyapıya. Ama Türkiye olarak öncü bir girişimle altyapımızı güçlendirmenin projesini yapıyoruz.
Veliler “Hiçbir eğitim faaliyeti olmadan tamamen çocukları boş bırakmadığınız için mutluyuz” diyorlar. “Okulun yerin tutmuyor” diyenler de var. Arkadaşlıklar oyunlar okul başka bir şeye de hizmet ediyormuş bunu anladık diyorlar. Öğretmenin vazifesi velilere düştü. 7/24 çalışan psikolojik eğitimsel sosyal destek hattı kurduk. İstediğiniz konuda danışabilirsiniz.
Yoğun bir şekilde aranıyor. Binlerce arama var. Her gün rakamlar geliyor. Bize kaç maske dezenfektan üretildi kaç kişi arama yaptı. EBA’ya kaç kişi giriş yaptı, aktif olma süreleri her gün geliyor.
Eğitim takvimi diye bir takvimimiz var. Burada her gün için oyunlar var. Bir şekilde buradaki iki tane etkinliği yapsalar o günün oyun ihtiyacı karşılanır. Burada kaynak var.
Sürece bakacağız ve temennimiz okulların en kısa sürede açılmasıdır.
Sınavlar hangi tarihlerde olacak?
LGS’yi kabine toplantısı sonrasında Cumhurbaşkanımız açıklayacak dedim çünkü bu konu bakanlığın bir iç problemi değil. Bu konu İçişleri Bakanlığımızı da ilgilendiren bir konu. MEB’in biz istiyoruz ya da istemiyoruzdan ziyade ortaya çıkan tablonun sonrası alınacak karar. Kabine toplantısı sonrası Cumhurbaşkanımız açıklayacak. Üniversite sınavı YÖK ile ilgili. Biz sadece LGS ile ilgili konuşuyoruz.
Bu işin matbaa süreci soru hazırlama süreci dağıtım süreci var. Bunların hepsi her şeyi hazır. Biz çocuklarımız riske atacak kararı almayız. Riskin olmadığı en uygun tarih neyse ona karar verilir. LGS ile ilgili olarak biz gereken süreç yönetimini ekip arkadaşlarımızla ilgili yapıyoruz. Çocuklarımızı düşündüğümüz için yüz yüze görmedikleri konulardan sorumlu olmayacaksınız dedik. Tarih için görüş alışverişi yapıyoruz. LGS konusunda her türlü hazırlığımız yapıyoruz.
Yarın bir yönetmelik çıkacak. Bu yönetmelik hukuken çıkmak zorunda. Olağanüstü bir durum olduğu için okulların açık olması gerektiğine yönelik bir yönetmelik var. Sınav yapma mecburiyeti var yapmıyoruz. Yapmadığımıza göre bizim mevzuat tedbiri almamız gerekiyor. Olağanüstü şartlara uygun değişiklik yapmamız gerekiyor.