Kaldirik bitkisinin kanserle mücadeleye etkisi araştırılacak

Karadeniz bölgesinde yaygın olan kaldirik bitkisinin sağlığa birçok faydası olduğu biliniyor. Kaldirik bitkisinin sap kısmının anti-kanser ve anti- inflamatuar özelliğinin inceleneceği açıklandı.

Kaldirik faydaları

Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Fatma Cebeci’nin yürütücülüğünü üstlendiği, “Kaldirik Bitkisinin (Trachystemon orientalis L.) Yenilebilir Kısmından Elde Edilen Ekstraktın Antikanser Özelliklerinin Araştırılması” başlıklı proje, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) A Grubu Acil Ar-Ge Proje Çağrısı çerçevesinde desteklenmeye hak kazandı. Öğr. Gör. Dr. Demet Şaylan’ın araştırmacı olarak görev alacağı proje, 99.956,00 TL bütçeye sahip olacak.

Projenin Karadeniz bölgesinde sap kısmı gıda olarak tüketilen kaldirik bitkisinin (Trachystemon orientalis L.) anti-kanser ve anti-inflamatuar özelliklerini inceleyeceğini söyleyen Cebeci, çalışmada insan tüketimine uygun bu tıbbi aromatik bitkinin insan sağlığı üzerine etkilerini ortaya koyma hedefinde olduklarını belirtti. Kanser üzerine alternatif ve bitkisel temelli yeni mücadele yaklaşımlarına ihtiyacın arttığını kaydeden Cebeci, sağlığa faydaları saptanan bitkilerin kansere karşı etkilerini araştırmanın önem arz ettiğini dile getirdi. Çalışma sonuçlarının kanserle mücadeleye katkı üretecek bulgular içermesini umduklarını bildiren Cebeci, saygın bir kurumdan aldıkları destekle sağlık alanında çığır açıcı bir proje tasarımı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Proje ekibine tebriklerini ileten Rektör Prof. Mutlu Türkmen, "Sağlık konusu her ne kadar küresel salgın odağında yoğunlaşan bir meseleymiş gibi algılansa da kanser çalışmalarının sağlıklı yaşamın korunmasında önemli bir rolü bulunuyor. Çok sayıda kanser türünü meydana getiren karmaşık yaşam tarzlarını doğanın sunduğu çareler ile telafi etmeye yönelik emekler arasında Üniversitemizden de katılım olması bizleri ziyadesiyle memnun etti. Sağlık alanında Türkiye’nin en saygın kuruluşları arasında yer alan TÜSEB’in desteğini almaya hak kazanan proje, Üniversitemizi küresel sağlık sorunlarına çözüm arayan evrensel bir araştırma sahası kılıyor. Proje ortaklarına bu evrensel vizyonları için teşekkür eder, başarılar dilerim." ifadelerini kullandı.

KALDİRİK OTU NEDİR?

Kaldırık otu, hodangiller familyasından bir bitkidir. Boyu 60 santimetreye kadar çıkan morumsu gövdeli, yeşil yapraklıdır. Bulunduğu bölgeye göre mavi, beyaz ya da pembe çiçekler açıyor. Türkiye’de en fazla Trabzon ve Düzce bölgelerinde yabani olarak yetişiyor. Genel olarak Türkiye’nin birçok bölgesinde görülen bir bitkidir.

KALDİRİĞİN FAYDALARI NELERDİR?

Kaldırık otu, içerdiği kalsiyum, potasyum sayesinde birçok rahatsızlığa iyi geliyor. Faydalarını şöyle sıralayabiliriz;

1-Kemik sağlığını ve gelişimini olumlu etkiliyor.

2-Kalp ve damar sağlığını koruyor.

3-Tansiyonun normal seviyede kalmasına yardımcı oluyor.

4-İdrar sökücü özelliği sayesinde ödem oluşumunu önlemede etkilidir.

5-Balgam söktürücü özelliği bulunuyor. Balgam nedeniyle oluşan öksürüklerin kesilmesini sağlıyor.

6-Boğaz ağrılarına karşı etkilidir.

7-İltihapların hızlı iyileşmesinde yardımcı rol oynuyor.

8-Sinir sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı oluyor. Böylece sinir ve strese bağlı olarak uykusuzluk, depresyon gibi sorunları çözülmesini sağlıyor.

9-Böbrek üstü bezlerini uyararak, cesaret hissi uyandırıyor.

10-Tohumundan elde yağ, sivilce lekeleri, çatlak, selülit gibi cilt sorunlarında faydalıdır.

ÖZGÜN
Astım hastaları için kış alarmı