EYT emekli başvurusunda 8 Kod'a dikkat! Kıdem tazminatından olursunuz

Milyonların heyecanla beklediği EYT düzenlemesi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra e Devlet üzerinden başvurular gerçekleştirilmeye başlandı. EYT kapsamında emekli olanlar, 30 gün içinde aynı iş yerinde çalışmaya başlamaları halinde yüzde 5 oranında sosyal güvenlik destek primi indirimi hakkından yararlanabilecek. İşverenler, EYT kapsamındakilerin işten çıkartmada 8 numaralı kodu kullanacak. Uzmanlar uyarıyor: Farklı bir kod ile çıkış verilirse kıdem tazminatı yanabilir. Peki işten çıkartmada 8 numaralı kod nedir, anlamı ne?

İşten çıkartma işlemlerinde 8 numaralı kod

Milyonlarca kişinin merakla beklediği EYT ile ilgili düzenlemenin TBMM Genel Kurulunda yasalaşmasıyla gözler başvuru sürecine çevrildi. EYT düzenlemesi, Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın EYT yasasını onaylamasından sonra emeklilik başvuru süreci de resmen başlamış oldu.

İşten ayrılma kodu

Yasadaki şartları karşılayanlardan, sigorta kolu 4/a (SSK) olanlar emeklilik için ilk olarak mevcut iş yerlerine "emeklilik" gerekçesiyle işten ayrılma başvurusu yapacak. İşverenin işten ayrılış bildiriminin ardından, EYT'liler e-Devlet üzerinden emeklilik için kolayca başvurabilecek.

Son olarak başvurular dosya bazlı incelenecek ve emekli aylığı bağlanıp bağlanmaması yönünde karar verilecek. Şartları karşılayıp emekliliğe hak kazananlara aylıkları en kısa sürede bağlanacak.

EYT işten çıkarma kodu

İşten çıkartmada 8 numaralı kod nedir?

İşveren emekli olan çalışanına hak ettiği kıdem tazminatını ödeyecek. EYT'lilerin kıdem tazminatına ilişkin Kredi Garanti Fonu'ndan destek verilecek. EYT kapsamında emekli olanlar, 30 gün içinde aynı iş yerinde çalışmaya başlamaları halinde yüzde 5 oranında sosyal güvenlik destek primi indirimi hakkından yararlanabilecek.

EYT’liler ilk maaşlarını ne zaman alacak?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "İlk maaşlar nisan ayında yatacak. Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra ilk ayın başında maaşlar müracaatlara göre ödenecek" diye konuştu.

ÖZGÜN
Kıdem tazminatı alma şartları

ÖZGÜN
EYT'den emekli olacakların e devlet başvurusu için izleyeceği yollar

ÖZGÜN
EYT emekli promosyonunda rekabet kızıştı: İşte banka promosyon tutarları