İstanbul'da deprem haritasına göre en riskli ilçeler hangisi?

Son depremler sonrası deprem risk haritası sorgulanıyor. Yalova – Çınarcık merkezli 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem İstanbul’da da hissedildi. Meydana gelen depremler sonrası gözler bir kez daha büyük İstanbul depremine çevrildi. Marmara'da boydan boya bir deprem olmayacağını düşündüğünü ifade eden Prof. Dr. Naci Görür, "Adalar fayı ve Kumburgaz fayının kırılacağını ve kırılırsa da 7.5 büyüklüğüne kadar ulaşabilecek bir deprem üretebileceğini söylüyoruz" ifadelerini kullanıyor. Uzmanlar İstanbul depremi konusunda uyarılarına devam ederken vatandaşlar ise İstanbul deprem riski olan ilçeler hangileri, İstanbul'da depremden en az ve en çok etkilenecek ilçeler neresi? sorularını sormakta. İşte son depremler ışığında büyük İstanbul deprem risk haritası detayları.

İstanbul’da depreme dayanıklı ilçeler hangileridir? İstanbul’da en riskli ilçeler hangisi?

İstanbul deprem riski en yüksek ile depreme dayanaklı ilçeler megakentte oturanlarca araştırılıyor. Türkiye deprem bölgesinde yer aldığından neredeyse her gün irili ufaklı depremler yaşanmakta.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Yalova – Çınarcık merkezli, Marmara Denizi’nde saat 23:53’te 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini duyurdu.

Deprem, İstanbul başta olmak üzere çevre illerde hissedildi. Peki İstanbul'un hangi ilçeleri depreme dayanıklı? İstanbul depreminde hangi ilçeler riskli?

Avrupa Yakası'ndaki depreme dayanaklı ilçeler:

İstanbul'da orta deprem riski taşıyan semtler, ilçeler

İstanbul’da depreme en dayanıksız ilçeler hangileri?

İstanbul’da depreme en dayanıksız ilçeler şu şekilde:

DEPREM FAY HATTI SORGULAMAK İÇİN

Büyük İstanbul depremi fay hattı nerede?

İstanbul kaçıncı derece deprem bölgesi?

İstanbul Deprem Haritası Risk açısından hem 2'inci hem de 3'üncü grupta yer alan ve deprem riski yüksek olan illerin başında da İstanbul gelmektedir. Kuzey Anadolu Fay hattı üzerinde bulunan İstanbul'da ise ilçelere ve semtlere göre deprem riskinde artış ya da azalma söz konusudur.

Evimin depreme dayanıklı olup olmadığını nasıl öğrenebilirim?

Yaşanılan bina kadar yapının çevresinin de depreme karşı güvenli olup olmadığı önemli. Yaşanılan yapının altından ya da yakınından geçen bir fay hatta olup olmadığı internet aracılığı ile kolayca kontrol edilebiliyor. AFAD fay hattı sorgulama işlemi e-Devlet aracılığı ile yapılabiliyor.

99 depremi hangi ilçeleri etkiledi?

Dr. Mehmet Fatih Altan, “Büyükçekmece'den başlayarak özellikle Avcılar, Küçükçekmece depremden en çok etkilenecek ilçelerdir. Sonra Kadıköy, Üsküdar, Kartal ve Pendik'e kadar giden güzergahta eski yapı stoku var. Fayın Adalar ve Silivri tarafında kilitlendiğini biliyoruz.

Ataşehir zemini nasıl?

Ataşehir'de ise yer hareketi düzeyinin 50 yılda aşılma olasılığı yüzde 10, tekrarlanma periyodu ise diğer ilçelerle benzer özellikler gösteriyor. Buranın yerel zemin sınıfı da, “az ayrışmış, orta sağlam kayalar” olarak açıklanıyor.

Maltepe deprem bölgesi mi?

Uzmanlar, olası bir depremde Maltepe'nin özellikle kıyı bölgesinin risk taşıdığını iç kısımlarda zeminin daha güçlü olduğunu ifade ediyor.

Marmara'da her yıl ne kadar deprem oluyor?

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Prof. Dr. Celal Şengör'ün olası Marmara depremi sonrası İstanbul'da yaşanacaklara ilişkin görüşlerini değerlendirdi. Marmara'da her yıl ortalama 900 civarı depremin olduğunu söyleyen Özener, fay hattının denizden geçmesinin bir avantaj olduğunu da vurguladı.

Fayın denizden geçmesi iyi mi kötü mü?

Siyaset üstü bir eylem olması gereken kentsel dönüşümün, öncelik sırasına göre hızlıca tamamlanması gerektiğini vurgulayan Haluk Özener, "İstanbul'a 15-18 kilometre uzaklıktan geçen fay hatları var. Bu da bilinmeyen bir şey değil, bir avantaj olarak nitelendirilebilir. Yani Türkiye'nin birçok yerinden, şehirlerin içinden fay geçerken Marmara Denizinin içinden geçen bir faydan bahsediyoruz. O da en yakın yerleşim alanına 15-18 kilometre uzaklık var. Tabii ki bu bir avantaj olarak kabul edilebilir. Faya ne kadar yakınsanız, zemininiz ne kadar kötü bir zeminse daha fazla etkileniyorsunuz. Binanızın yapısı, binanızın kalitesi burada çok etkiliyor. Dolayısıyla birçok farklı parametreye bağlı. Zemininiz sağlamsa, faydan uzaktaysanız, binanız sağlamsa doğal olarak daha az etkileneceksiniz" şeklinde konuştu.

GÜNDEM
Gemlik Körfezi'nde 5,1 büyüklüğünde deprem: Çevre illerde de hissedildi

ÖZGÜN
Bursa fay hatları ve deprem riski taşıyan ilçeler

ÖZGÜN
Kandilli Rasathanesi son depremler listesi! Az önce deprem nerede oldu?

ÖZGÜN
AFAD son depremler: Kandilli Rasathanesi deprem listesi (10 Ocak 2025 Pazartesi)

GÜNDEM
Marmara'da üç dakika arayla iki deprem: İstanbul dahil çevre illerde hissedildi