28 Mayıs Pazar günü düzenlenecek. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından 28 Mayıs Pazar günü saat 21.00’da yasakların kaldırılmasının ardından açıklanacak. na oy oranlarına haberimizden ulaşabilirsiniz.
İstanbul Çekmeköy Seçim Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?
28 Mayıs 2023 Pazar günü oy verme işlemi saat 08.00'de başlayıp saat 17.00'de sona erecek. Seçim günü bütün yayınlar, saat 21.00’den sonra serbest olacak, ancak YSK tarafından gerek görülmesi halinde saat 21.00’den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek.
2023 İSTANBUL CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİM SONUÇLARI
2023 İSTANBUL ÇEKMEKÖY CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİM SONUÇLARI
İstanbul Çekmeköy Hakkında
İstanbul'un Anadolu yakasında yer alan Çekmeköy ilçesi, kentin en genç ilçelerinden biridir. 2008 yılında, Sancaktepe'nin bir bölümünden ayrılarak kurulmuştur. İstanbul'un doğal güzellikleriyle dolu bir ilçesi olan Çekmeköy, ormanları, tepeleri, dere ve nehirleriyle dikkat çekmektedir.
Çekmeköy'ün tarihi, eski çağlara dayanmaktadır. İlçe sınırları içinde yer alan Alemdağ Tepesi, Bizans döneminden beri kullanılan bir yerleşim yeri olarak bilinmektedir. Ayrıca, ilçede Osmanlı döneminden kalma tarihi yapılar da bulunmaktadır.
Çekmeköy ilçesi, İstanbul'un doğusunda yer almaktadır. Kuzeyde Sancaktepe ve Sultanbeyli ilçeleri, güneyde Şile ilçesi, doğuda Kartal ve Pendik ilçeleri, batıda ise Ümraniye ve Ataşehir ilçeleriyle komşudur. İlçenin yüzölçümü 146 kilometrekaredir ve nüfusu 2021 yılı verilerine göre yaklaşık 270 bin kişidir.
Çekmeköy, son yıllarda hızlı bir şekilde gelişen bir ilçe olarak dikkat çekmektedir. İstanbul'un merkezi yerlerine olan yakınlığı ve doğal güzellikleriyle öne çıkan Çekmeköy, özellikle konut projeleri açısından da gelişmektedir. İlçede, toplu konut projeleri ve rezidanslar yoğunlukla yer almaktadır.
Ayrıca, ilçede birçok sosyal ve kültürel faaliyet de gerçekleştirilmektedir. İlçede bulunan Alemdağ Mesire Alanı, Büyük Çamlıca Piknik Alanı ve Aydos Ormanı gibi doğal alanlar, İstanbulluların hafta sonu kaçamakları için tercih ettikleri yerler arasındadır. İlçede ayrıca, birçok spor tesisi ve park da bulunmaktadır.
Oy Nasıl Kullanılır?
1- Sandığa gitmeden önce nerede oy kullanacağınızı öğrenin, oy kullanma saatlerine dikkat edin:
Vatandaşlar ilk olarak nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağını öğrenecek. Bu bilgileri içeren seçmen bilgi kağıdı eline ulaşmayanlar, YSK'nın internet sitesinden, e-Devlet kapısından veya Seçmen Sorgulama mobil uygulamasından oy kullanacağı yer ve sandık numarasını öğrenebilecek. Seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunlu olmayacak.
Tüm yurtta oy verme saatleri 08.00-17.00 olarak uygulanacak. Oy vermenin bitiş saati geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler varsa, sandık kurulu başkanı seçmenleri saydıktan ve kimliklerini aldıktan sonra sırayla oylarını kullanmalarına izin verecek. Saat 17.00'den sonra gelen seçmen oy kullanamayacak.
2- Üzerinde T.C. kimlik numarası olan kimlik belgenizi unutmayın:
Sandık başına gelen seçmen, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi, "kimliğini tereddütsüz ortaya koyan" resimli, resmi nitelikteki belgelerden birini başkana verecek ve seçmen sıra numarasını söyleyecek. Bu belgelerden birini vermeyen seçmen oy kullanamayacak.
3- Cep telefonuyla kabine girmeyin:
Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak olacak. Bu tür cihazların oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılması gerekecek.
4- Oy pusulasına mühür dışında işaret koymayın:
Seçmenler, birleşik oy pusulalarında tercih ettiği cumhurbaşkanı adayı, siyasi parti, ittifak veya bağımsız aday için ayrılan bölümden dışarı taşırmadan "TERCİH" veya "EVET" mührünü basarak oyunu kullanacak. Oyun geçerli sayılması için "TERCİH" veya "EVET" mührü dışında oy pusulalarının herhangi bir yerine imza atılmaması, işaret konulmaması gerekecek. Zarfa pusulalar dışında bir şey konulmayacak. Yanlış oy kullandığını düşünen ve yeni pusula isteyen seçmene yenisi verilmeyecek.
5 - Pusulaları tek zarfa koyun:
Seçmene, cumhurbaşkanı seçimi ve milletvekili genel seçimi için iki ayrı oy pusulası verilecek. Tüm oy pusulaları tek zarfa konulacak.
6- Oy kullandıktan sonra imza atmayı unutmayın:
Seçmen, zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde adının bulunduğu yerin karşısına imza atacak.
SEÇİMDE KİMLER OY KULLANAMAZ?
CUMHURBAŞKANI SEÇİMİ İKİNCİ TURA KALIRSA SÜREÇ NE OLACAK?
İlk oylamada geçerli oyların salt çoğunluğu sağlanamadığı takdirde seçim ikinci tura kalacak. İlk seçimde en çok oy alan iki aday, 28 Mayıs’ta yapılacak ikinci oylamada yarışacak.
CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ İKİNCİ TURA NASIL KALIR?
Cumhurbaşkanı adayının, seçilebilmesi için geçerli oyların salt çoğunluğunu alması (en az yüzde 50 oran + 1 oy) gereken iki turlu sistemle seçilir. Hiçbir aday salt çoğunluğu sağlayamazsa, ilk turda en çok oy alan iki aday arasında ikinci tur yapılır ve ardından salt çoğunluğu alan aday seçilir.
İKİNCİ TURDA SEÇMENLER NEREDE OY KULLANACAK?
Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci oylamaya kalması halinde seçmenler, aynı seçmen bilgi kağıdı ile ilk seçimde oy verdikleri sandık alanlarında oylarını kullanacak.
OYLAR HANGİ HALLERDE GEÇERSİZ SAYILACAK?
Oy pusulalarında yırtık, işaret veya yazı olmamasına dikkat edilecek. “TERCİH” veya “EVET” mührü dışında, pusulanın herhangi bir yerine imza atılması veya işaret konulması halinde oy geçersiz sayılacak. Oy pusulalarından başka, zarfa hiçbir şey konulmayacak, aksi halde kullanılan oy geçersiz olacak.
“EVET” ya da “TERCİH” mührü basılmayan, birden fazla ittifaka, aynı ittifakta yer almayan parti veya adaya mühür basılması halinde de oylar geçersiz sayılacak.