Asgari ücret zammı için heyecan dolu bekleyiş devam ederken gözler bugünkü ilk toplantıya çevrildi. Bilindiği üzere asgari ücret zam oranı, her yıl Aralık ayında gerçekleştirilen tespit komisyonu toplantılarıyla kararlaştırılıyor. Bu ay belli olacak asgari ücretle birlikte birçok ücrette de asgari ücrete yapılan zam oranında artışlar gerçekleşecek.
Asgari ücretin artacak olmasıyla birlikte bazı ücretlerde değişiklikler yaşanacak. Bunların başında işsizlik maaşı, askerlik ve doğum borçlanması, genel sağlık sigortası primleri, 65 yaş üstü aylıkları, engelli aylığı, isteğe bağlı sigorta primleri, staj ücretleri, asgari ücretlilerin rapor ücretleri ve Bireysel Emeklilik kesintilerinde farklılıklar oluştu.
2023 işsizlik maaşı ne kadar olacak?
İşsizlik maaşı nasıl alınır?
İşsizlik maaşı, her ayın beşinde aylık olarak işsiz olan kişinin kendisine ödenir. Ödeme tarihini öne çekme konusunda yetkili olan tek merci Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak bilinir.
Sigortalı işsizlere ödemeleri, Kuruma bildirdikleri Banka Hesap numaraları (IBAN) aracılığıyla, hesap numaralarının eksik veya hatalı bildirilmesi durumunda ise en yakın PTTBank aracılığı ile yapılır.
İşsizlik maaşı alma şartları neler?
İşsizlik maaşı almak için gereken şartlar şu şekildedir;
İşsizlik maaşı ne kadar aç ay alınır?
Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde;
İşsizlik maaşı nasıl hesaplanır?
Günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının %40’ı olarak hesaplanmaktadır. Bu şekilde hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının %80’ini geçememektedir. İşsizlik ödeneği damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz.
İşsizlik maaşı almak için nereye nasıl başvurulur?
İşsizlik ödeneği için hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine başvurmak gerekiyor.
Başvuru, İŞKUR birimine şahsen gelerek veya elektronik ortamda adresinden yapılabilir.