Sözlük anlamı "gizlenmek" olarak bilinen, bir çeşit tecvid kuralı olarak karşımıza çıkan "ihfa" için bilinmesi gereken bazı kurallar bulunmaktadır. İşte, "ihfa"ya dair bütün bilgiler.
TECVİD İHFA HARFLERİ NELERDİR?
İhfâ, İdgâm ile İzhâr arasında bir hal (durum) olup şeddeden uzak (yani şeddeli okumaktan çekinmek ve uzak durmak suretiyle) gunneli (sesi genizden getirmek) okumak demektir. İhfâ harfleri on beş harftir.
İHFA NEDİR VE NE ZAMAN OLUR?
İhfâ kuralı idgam ile izhar arasında gerçekleşen bir durumdur. Şeddeli okumaktan çekinmek ve uzak durmak suretiyle gunneli olarak tarif edilen yani sesi genizden getirmek suretiyle okumak anlamına gelmektedir.
İHFA NE ZAMAN UZATILIR, HARFLERİ NELERDİR?
Tenvin ya da nûn-i sakinden sonra ihfâ harflerinden biri var ise ihfa uygulanır. Yani tenvin ya da sakin nundan sonra şu on beş harf var ise ihfa yapmak gerekir: te, se, cim, dal, zel, ze, sin, şın, sad, dad, tı, zı, fe, kaf ve kef
Yani; ت ث ج د ذ ز س ش ص ض ط ظ ف ق ك
Bunlar aşağıdaki Arapça beytin ilk harflerinde toplanmıştır:
صِفْ ذَا ثَنَا جُودَ شَخْصٍ قَدْ سَمَا كَرَمَا ضَعْ ظَالِمًا زِدْ تُقَا دُمْ طَالِبًا فَتَرَي
İhfa’lı okuyuşta:
Örnek: مَنْ ذَا الَّذ۪ي
Bu örnekte:
Birinci kelimenin sonunda sakin nun vardır.
Tenvinden sonra ihfa harflerinden zel ( ذ ) harfi gelmiştir.
Bu durumda ihfa meydana gelir.
Tenvinin nunu gizlenir ve ses genizden getirilerek bir buçuk elif miktarı tutulur.
Bila Gunne ne demek?
İdğâm-ı bilâ-gunne ne demektir Yani, genizden ses getirmeden şeddeli gibi okumaktır.
Idgami Bila Gunne ne demek?
Sual : İdğâm-ı bilâ-gunne ne demektir? Cevab : Gunnesiz idgâm demektir. Yani, genizden ses getirmeden şeddeli gibi okumaktır.
Idğam bila gunne harfleri kaç adettir?
Cevab : İdgâm-i meal – gunne harflerı dörttür.
Idgam ı misleyn bila gunne nedir?
Sual : İdğâm-i misleyn meal – gunne ne demektir? Cevab : Genizden gelen sesle berâber sâkin olan bir harfi kendi gibi bir harfe katıp şiddet ile okumak demektir. Mim-i sâkinnin iki hâli (iki durum) daha vardır: “Bâ”ya uğrarsa ihfâyı şefevî (dudak ihfâsı) olur.
Tenvinden sonra lam gelirse ne olur?
Sakin nun veya tenvinden sonra lam veya ra harflerinden biri gelirse idgam bila gunne oluyordu ya. ... Sonuçta lamelifin içinde lam var.
Tecvid dersleri tenvin ve sakin nun nedir?
Sakin nun; ن harfinin cezm harekesi alması durumudur ve نْ şekilde gösterilir. Tenvin harekesi; iki üstün, iki esre ve iki ötrenin ifade edilme yöntemidir ve ( ً ، ٍ ، ٌ ) şeklinde gösterilir. ... Altı çeşit izhar harfi vardır. Bunlar; ا، ه، ع، غ، ح، خ harflerdir.
Tenvin harfleri nelerdir?
Tenvin, kelimelerin sonundaki iki üstün, iki esre veya iki ötre işaretidir. Tenvin, kelimelerin sonundaki "cezimli nun sesi" veren iki üstün, iki esre veya iki ötre işaretidir. Yalnızca isimlerin sonunda bulunur. Tenvin, "nunlamak" yani ismin sonunu sakin nun ile okumaktır.
Harekenin Ihfası nedir?
Harekeyi zayıf sesle hızlıca okumak suretiyle yapılan ihfâdır ki buna ihtilâs (الإِ خْتِلاَ سُ ) denir. Mesela (لاَ تَاْ مَنَّا ) ayetindeki birinci nûn'un harekesinde yapılan ihfâ böyledir. Kelimenin aslı لاَ تَاْ مَنُناَ 'dır.
IHFA i Eam ne demek?
İhfâ-i Eam: İhfâ harfleri, sâkin nûndan sonra aynı kelimede gelirse buna da “İhfâ-i Eam” denir. Böyle yerlerdeki ihfâ hem vakf (durma) hem de vasl (geçme) halinde belli olan bir ihfâdır.
REVM nedir nasıl okunur?
Revm, tecvit literatüründe “ الروم طلب الحركت بصوت خفي (Revm, harekeyi hafif bir sesle belirtmektir.)” şeklinde tarif edilmiştir. Harekeyi belirtmekten maksat harekenin üçte birinin telaffuz edilmesidir. Ayrıca revm hareke hükmünde olduğundan sadece kasır vechi ile yapılır.
REVM ve Işmam nedir?
Sözlükte "birine bir şeyi koklatmak; kibirden dolayı başı yukarıda yürümek; bir şeyden yüz çevirmek" anlamlarındaki işmâm, "vakıf durumunda zammeyi sessiz olarak dudaklarla göstermek ve vakıf sebebiyle meydana gelen sükûnu icra ettikten sonra zammeyi belirtmek üzere dudakları ileriye doğru toplamak" demektir.
REVM hangi hareketler yapılır?
Revm; sözlükte talep etmek, istemek manasındadır. Hafif bir sesle harekeyi okumaktan ibarettir. Revm, sesin üçte birlik kuvvetiyle harekeyi okumaya denir. Revm kesra ve damme harekede yapılır.
Imale ne demek?
İmale (Çekme): Aruz ölçüsünde hiçbir zaman üç açık hece (ünlü ile biten hece) yan yana bulunmaz. Bu, Arap dilinin özelliğinden kaynaklanan bir kuraldır. ... Bu nedenle Türkçe sözcükleri aruz kalıplarına uydurmak için kimi zaman açık bir hece uzatılarak kapatılabilir. Buna imale denir.