İftar Duası Nasıl Yapılır: İftar Duası Arapça Türkçe Okunuşu ve Manası

İftar duası nasıl yapılır, iftar duası manası, iftar duasının Türkçe ve Arapça okunuşu ve oruç açmaya dair tüm bilgiler bu yazımızda. Dünyada 11 ayın sultanı Ramazan heyecanı yaşanıyor. Oruç tutacaklar, ilk iftarı 11 Mart Pazartesi günü yapacak. Milyonlarca Müslüman vatandaş, oruçlarını iftar sofralarında dualarla açacak. Şükre, paylaşmaya ve sabra dualarla 'amin' denilecek sofralar, bu yıl da samimiyetin buluşma noktası olacak. Peygamber Efendimizin, sahabenin ve İslam alimlerinin iftarda yaptığı duayı sizlerle paylaştık, bu yazımız üzerinden iftar duasının okuyabilir ve ezberleyebilirsiniz. Peki iftar duası nasıl yapılır? İşte iftar duası.

İftar Duası Nasıl Yapılır? İftar Duası Arapça Türkçe Okunuşu ve Meali

İftar duası nasıl yapılır, iftar duasının manası nedir, iftar duasının Arapça ve Türkçe okunuşu haberimizde. Rahmet ve bereket ayı Ramazanın ilk iftarı 11 Mart Pazartesi günü yapılacak. 10 Mart Pazar günü yatsı namazıyla birlikte ilk teravih kılınacak. Milyonlarca kişi Ramazan orucunu tutacak. Peki iftar duası nasıl yapılır? İşte iftar duası, manası, Arapça okunuşu.

İFTAR DUASI NASIL YAPILIR?

Oruç açılırken dua edilmesi sünnettir. Herkes içinden geldiği gibi zikrini, şükrünü ve yakarışını ifade edebilir.

İftar duası meali, Arapça yazılışı ve okunuşu, Türkçe okunuşu şu şekilde:

PEYGAMBERİMİZ ORUCUNU NEYLE AÇARDI?

Hazreti Muhammed orucunu açarken hep hurmayı tercih ederdi. Hazreti Muhammed'in orucunu açarken 'ateş dokunmamış' yiyecekler tercih ettiği aktarılıyor. Selman İbn-i mir (r.a.),Peygamberimizin oruç açarken yenmesi gereken yiyecekler hakkında şöyle buyurduğunu rivayet ediyor:

'Sizden biriniz orucunu açacağı zaman hurma ile açsın. Çünkü hurmada bereket vardır. Eğer hurma bulamazsa, su ile açsın. Zira su temizleyicidir.'

Ebu Davud ise Peygamberimizin oruç açmasıyla ilgili şunları aktarıyor; -'Resulullah(s.a.v.) akşam namazını kılmazdan önce birkaç tane taze hurma ile orucunu açardı. Eğer taze hurma yoksa kuru hurma ile açardı. Kuru hurma bulamazsa da bir kaç yudum su yudumlardı.'

Hz. Peygamber farz olan ramazan orucuna önem verirdi. İftarda acele edilmesini, sahurda ise imsake uzanan geç vakte kadar yemeyi tavsiye ederdi (Müslim, “Sıyâm”, 48-50). Sahur yemeğinde bereket olduğunu söyler, Ehl-i kitap’la Müslümanlar arasındaki farkın sahur yemeği olduğunu ifade ederdi (Müslim, “Sıyâm”, 46). Ümmetine, ibadet, tövbe ve istiğfar için ramazan gecelerinin önemli bir fırsat olduğunu söyler ve Müslümanları ramazan gecelerini ihyaya teşvik ederdi. Oruç kötülüklere karşı bir kalkandı; zararlı söz, düşünce ve davranışlardan korurdu.

RAMAZAN AYI KUR'AN AYI

ORUCUN MAHİYETİ ve ÖNEMİ

Oruç Farsça'daki rûze kelimesinin Türkçeleşmiş şeklidir. Arapça'sı savm ve sıyâmdır. Savm kelimesi Arapça'da "bir şeyden uzak durmak, bir şeye karşı kendini tutmak, engellemek" anlamında kullanılır. Fıkıh terimi olarak ise, imsak vaktinden iftar vaktine kadar, bir amaç uğ- runa ve bilinçli olarak, yeme içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak demektir.

İMSAK VAKTİ NE ZAMAN?

İmsak, Arapça'da, "kendini tutmak, engellemek" anlamına gelir. Orucun temel unsuru da (rükün) bu anlamdır. İmsak vakti tabiri, dilimizde, oruç yasaklarından (yeme içme ve cinsel ilişki) uzak durma vaktinin başlangıcı anlamında kullanılır. İmsak vakti, tan yerinin ağarması (fecr-i sâdık; bk. Namaz Vakitleri bölümü) vakti olup, bu andan itibaren yatsı namazının vakti çıkmış, sabah namazının vakti girmiş olur; bu vakit aynı zamanda sahurun sona erip orucun başlaması vaktidir.

İFTAR VAKTİ NE ZAMAN?

İftar duasının ve orucun açıldığı vakittir iftar vakti. İftar vakti, oruç yasaklarının sona erdiği vakit anlamında olup, güne- şin batma vaktidir. Bu vakitle birlikte akşam namazının vakti de girmiş olur. Gündüz ve gecenin teşekkül etmediği bölgelerde oruç süresi, buralara en yakın normal bölgelere göre belirlenir. İmsakin, ikinci fecirle başlayacağı konusunda fakihler arasında görüş birliği olmakla birlikte, kimi fakihler bu hususta, daha ihtiyatlı olduğu gerekçesiyle fecr-i sâdıkın ilk doğuş anına, kimileri ise oruç tutanlar lehine olduğu gerekçesiyle ışığın biraz uzayıp dağılmaya başladığı zamana itibar edilmesini önermişlerdir.

Âyette orucun başlangıç ve bitiş vakti, mecazi bir anlatımla şöyle belirtilir: "...Fecrin beyaz ipliği (aydınlığı) siyah ipliğinden (siyahlığından) ayırt edilecek hale gelinceye kadar yiyip içiniz; sonra, akşama kadar orucu tamamlayın..." (el-Bakara 2/187).

İmsak vaktinden iftar vaktine kadar yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmanın bir amacı olmalı ve bu iş bilinçli olarak yapılmalıdır. Bu amaç ve bilinç, orucun Allah rızâsı için tutuluyor olmasıdır ki kısaca "niyet" tabiri ile anlatılır. Bu amaç ve bilinç olmadığı zaman, meselâ imkân bulamadığı için veya perhiz, rejim, zindelik gibi başka amaçlar için bu üç şeyden (yeme, içme, cinsel ilişki) uzak durmak oruç olarak değer kazanmaz.

ORUÇ NE ZAMAN FARZ KILINDI?

Oruç, Peygamberimiz’in hicretinden bir buçuk sene sonra şâban ayının onuncu günü farz kılınmış olup, İslâm'ın beş şartından biridir. Peygamberimiz bu hususu "İslâm beş şey üzerine kurulmuştur: Allah'tan başka Tanrı olmadığına ve Muhammed'in O'nun kulu ve elçisi olduğuna tanıklık etmek; namaz kılmak, zekât vermek, ramazan orucunu tutmak ve gücü yetenler için Beytullah'ı ziyaret etmektir (hac)" diyerek bildirmiştir (Buhârî, “Îmân”, 34, 40; “İlim”, 25; Müslim, “Îmân”, 8).

ORUCUN FARZ KILINDIĞI AYETLER

Orucun farz kılındığını bildiren âyetler de şunlardır: "Ey iman edenler! Sizden öncekilere olduğu gibi, size de oruç tutma yükümlülüğü getirilmiştir; bu sayede kendinizi koruyacaksınız. Oruç sayılı günlerdedir. İçinizden hasta veya yolculukta olanlar başka günlerde tutabilirler; hasta veya yolcu olmadığı halde oruç tutmakta zorlananlar ise bir fakir doyumluğu fidye vermelidir. Daha fazlasını veren, kendine daha fazla iyilik etmiş olur; fakat yine de, eğer bilirseniz, oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır" (el-Bakara 2/183-184).

ORUÇ TUTMANIN FAYDALARI

ÖZGÜN
Diyarbakır 2024 sahur vakti ne zaman, saat kaçta?

ÖZGÜN
Erzurum sahur vakti Ramazan imsakiyesi 2024

ÖZGÜN
Eskişehir 2024 sahur vakti ne zaman, saat kaçta?

ÖZGÜN
Ankara Sahur Vakti 2024 İmsakiye

ÖZGÜN
Tekirdağ sahur Vakti Ramazan imsakiyesi 2024

ÖZGÜN
İmsak kaçta giriyor? 2024 Ramazan imsakiyesi İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya imsak saati, sahur vakti, sabah ezan saati...

ÖZGÜN
Van sahur vakti 2024 Ramazan imsakiyesi

ÖZGÜN
Trabzon sahur vakti 2024 Ramazan imsakiyesi

ÖZGÜN
İmsakiye 2024 Samsun Sahur Vakti

ÖZGÜN
Sakarya 2024 sahur vakti ne zaman, saat kaçta?

ÖZGÜN
Ordu imsak vakti 2024 Ramazan imsakiyesi sahur saati

ÖZGÜN
Muğla sahur vakti saat kaçta? İmsakiye 2024

ÖZGÜN
İmsakiye 2024 Mardin Sahur Vakti

ÖZGÜN
İmsakiye 2024 Kahramanmaraş Sahur Vakti

ÖZGÜN
Manisa sahur vakti 2024: Ramazan imsakiyesi Manisa imsak saat kaçta?

ÖZGÜN
Malatya sahur vakti 2024 Ramazan imsakiyesi

ÖZGÜN
İmsakiye 2024 Kocaeli Sahur Vakti

ÖZGÜN
Kayseri 2024 sahur vakti ne zaman, saat kaçt

ÖZGÜN
Şanlıurfa sahur Vakti 2024 Ramazan imsakiyesi Şanlıurfa sabah ezanı kaçta okunacak?

ÖZGÜN
Konya sahur vakti 2024 Ramazan imsakiyesi

ÖZGÜN
Gaziantep sahur Vakti: Gaziantep imsak saat kaçta sona eriyor, sabah ezanı kaçta okunacak?

ÖZGÜN
İzmir sahur Vakti 2024: İzmir imsak saati kaçta, sabah ezanı kaçta okunacak?

ÖZGÜN
Mersin sahur vakti ne zaman, saat kaçta 2024?

ÖZGÜN
İmsakiye 2024 Hatay Sahur Vakti

ÖZGÜN
İmsakiye 2024 Ağrı Sahur Vakti

ÖZGÜN
Antalya sahur vakti ne zaman, saat kaçta? 2024 Ramazan imsakiyesi

ÖZGÜN
Afyonkarahisar sahur Vakti 2024: Afyonkarahisar imsak saati kaçta, sabah ezanı kaçta okunacak?

ÖZGÜN
Adıyaman sahur vakti 2024 ne zaman, imsak saat kaçta?

ÖZGÜN
Manisa İmsakiye 2024

ÖZGÜN
İmsakiye 2024 İstanbul Sahur Vakti

ÖZGÜN
Ramazan mesajları 2024 anlamlı, kısa, uzun, ayetli, dualı, hadisli hoş geldin ya Şehr-i Ramazan sözleri