Heimlich Manevrası nedir, nasıl yapılır?

Heimlich Manevrası, soluk borusuna yabancı bir cisim kaçan kişilerin boğulmasını önlemek amacıyla uygulanan bir ilk yardım yöntemidir. Heimlich Manevrası nasıl yapılır? Yetişkinlerde, kişinin arkasına geçilerek gövdesi kavranır, ellerle karın bölgesine baskı uygulanarak cismin dışarı çıkması sağlanır. Heimlich Manevrası çocuklarda nasıl yapılır? Çocuklarda da benzer şekilde uygulanır, ancak daha nazik bir baskı ile gerçekleştirilmelidir. Bu manevra, doğru uygulandığında hayat kurtarıcı olabilir. İşte Heimlich Manevrası çocuklarda ve yetişkinlerde yapılışı.

Heimlich Manevrası yapılışı

, boğulma tehlikesi yaşayan bir kişiye uygulanan hayat kurtarıcı bir ilk yardım tekniğidir. Hem yetişkinler hem de çocuklar için uygulanabilen bu manevra, nefes borusuna kaçan yabancı bir cismin kuvvetli bir içe doğru basınçla dışarı atılmasını sağlar. göğüs kafesi ile göbek deliği arasına yapılan sıkı bir yumruk ile, ise sırt üstü yatırılıp beş kez sırtına vurma ve ardından karın bölgesine hafifçe basma yöntemiyle uygulanır. Ancak her durumda, ilk olarak 112'yi arayarak profesyonel yardım istemek önemlidir. Peki, Heimlich Manevrası nedir? Heimlich Manevrası nasıl yapılır?

Heimlich Manevrası nedir?

Heimlich manevrası ABD’li hekim Henry Heimlich tarafından 1970’lerde bulunmuştur. Temel ilk yardım müdahaleleri arasına giren Heimlich Manevrası, bu güne kadar binlerce insanın hayatını kurtardı. Peki Heimlich Manevrası nasıl nereye yapılır?

Heimlich Manevrası yetişkinlerde nasıl yapılır?

Heimlich Manevrası bebeklerde ve yetişkinlere farklı yöntemler ile uygulanır. Bilinci açık kişilerde Heimlich Manevrası şöyle uygulanır;

Kendi kendine heimlich manevrası nasıl yapılır?

Yanınızda kimse yoksa ve yalnızsanız. O halde sandalye yardımı ile Heimlich Manevrası yapabilirsiniz.

Kendinize Nasıl İlkyardım Yaparsınız?

Yalnızsanız ve boğuluyorsanız şu adımları takip edin:

Bir elinizin başparmağı midenin üst kısmına, göğüs kemiği altına gelecek şekilde yumruk yaparak koyun.

Diğer elinizde yumruğunuzu kavrayın ve aynı anda içeri ve yukarı doğru itin. Bu hareketi 5 kez tekrarlayın.

Nesne dışarı çıkıp nefes alıp öksürebilene kadar hareketi tekrar edin.

Ayrıca üst karnınızı bir masanın köşesi ya da bir sandalyenin arkasına koyup destekle itebilirsiniz.

Bebeklerde Heimlich manevrası nasıl yapılır?

Bebeklerde Heimlich Manevrası yetişkinlerde ve çocuklarda uygulanan manevradan farklıdır. Bebek yüzü yere bakacak şekilde kola yatırılmalı. Bebeğin kafası vücudundan biraz daha aşağıda tutularak, iki kürek kemiğinin aşağıdan yukarıya 5 kez süpürür tarzda vurulmalı.

ÖZGÜN
Hastane poliklinik bölümleri isimleri: Hangi bölüm hangi hastalığa bakar?