Yüksek sanat: Yılların minarecileri yetiştirecek çırak arıyor

Minare ustaları, metrelerce yükseklikte dünyanın belki de en dar inşaat alanında hünerlerini sergiliyor. Ancak kayıt dışı çalışan ve tadilat yerine tahrifat yapanlardan şikayetçi. Denizlili usta İbrahim Dedeler, minare ustalarına “meslek belgesi” verilmesi gerektiğini söylüyor. Böylece bu ‘yüksek sanat’ nesilden nesile aktarılabilsin.

Orhan Orhun Ünal
Denizlili usta İbrahim Dedeler, minare ustalarına “meslek belgesi” verilmesi gerektiğini söylüyor.

Yüzlerce yıllık zanaatı devam ettirmeye çalışan minare ustaları, tadilatın ehil olmayanlarca yapılmasından şikayetçi. Onlarca metre yüksekte çalışan ustalar, zanaatlarının ölmemesi ve yeni nesillere aktarılması için meslek belgesinin olması ve denetim gerektiğini söylüyor.

KELLE KOLTUKTA ONLARCA METRE YÜKSEKTE

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/04/07/10/39/resized_84adf-ecbeb5d7serbest1.jpg

MALİYETLER İŞE GÖRE DEĞİŞİYOR

Yeni yapılanların yanında mevcut camilerin de tadilat gerektirmesi bu işi, birçok kişi ve şirket için cazip kılıyor. Minare tadilatı için maliyetlerin 50 ila 500 bin arasında değiştiği piyasada, yüzlerce ilan görebilirsiniz. Hal böyle olunca internette yüzlerce inşaatçı, vakıf ve hayırseverler tarafından finanse edilen projeler için kıyasıya yarışıyor. Edindiğimiz bilgiye göre tek şerefeli minarenin yapımı 160 bin, büyük projeler ise 1, 5 milyon lira civarında. Tamirat işleri ise yapının durumuna göre farklılık gösteriyor.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/04/07/10/40/resized_40f5b-f21a8820serbest4kutu.jpg

MESLEK BELGESİ VE PROJELENDİRME ŞART

ESKİLER PİYASADAN ÇEKİLİYOR

Yeni nesil yetişmediğinin altını çizen İbrahim Dedeler, “Aileler bu işi tehlikeli bulduğu için çocuklarına izin vermiyor. Eskiler, piyasadan çekilince yetiştirecek kişi kalmıyor” bilgisini veriyor. Dedeler için işinin anlamı: "Allah'ın evinde, onlarca metre yüksekte, sanatını icra etmek zorundasın, yerde olmaya benzemez. Yeri gelir canını ortaya koyarsın. Bizimli başka türlü bir alın teri."

Kısacası, ustalar bize 'Zordur bazı meslekler' dedirtiyor. Kaç yaşında ve nerede olursan ol. Alın terinin karşılığı değil midir derdimiz? 'Garip Orhan Veli'nin dediğine kulak vermek gerekirse: "Çantasında küçük bir seccade. Üzerinde bizim yaşlı minare."

YURT DIŞINA DA İŞ YAPIYORLAR

HAYAT
Türkiye’nin örümcek adamı

GÜNDEM
Kelle koltukta meslek Minarecilik