Yeryüzü Doktorları Afrika'daki katarakt projesi: Elimiz tuttuğu müddetçe tüm sıkıntılara göğüs germeye devam edeceğiz

Yeryüzü Doktorları Derneği, tedavi imkanlarının yetersiz kaldığı ülkelerde yaygın olarak görülen katarakt hastalığının tedavisi için "Karanlıkta Kalana Işık Olunur, Biz Böyle Gördük" kampanyası başlattı. Yeryüzü Doktorları Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Göz Doktoru Hasan Oktay Özkan, 29 göz doktoru, 27 hemşire ve 60 diğer personel olmak üzere toplamda 116 personel ile Pakistan, Tanzanya, Nijer, Mali, Bangladeş ve Afganistan’da göz sağlığı projeleri gerçekleştirdiklerini belirtti. Özkan, ''Gidilen ülkelerde sosyal güvenlik sistemi yani ücretsiz bir sağlık şemsiyesi uygulaması yok. Kişinin parası varsa tedavilerden faydalanabiliyor parası yoksa maalesef bu tip ücretsiz göz kamplarını bekliyor'' diyerek proje ile ilgili hayata dokunan hikayelerden söz etti.

Somali'de yapılan katarakt tedavisi.

Yeryüzü Doktorları, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada 2 milyar 200 milyon göz rahatsızlığı olan insanın bulunduğu anlatılarak, bu rakamın 65 milyon 200 bininin ise katarakt rahatsızlığından oluştuğu kaydedildi.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/02/16/12/29/resized_69dc0-1287c1bdnijer20191.jpg

Açıklamada Yeryüzü Doktorları Derneğinin 2006 yılından itibaren gerçekleştirdiği göz sağlığı projeleri kapsamında, Nijer, Kenya, Pakistan, Lübnan, Somali, Yemen, Afganistan, Moritanya, Tanzanya, Kongo DC, Sudan, Çeçenistan, Uganda, Kamerun, Mali ve Bangladeş’te göz hastalıkları ile mücadele ettiği ifade edilerek, 14 yılda 150 bin 800 göz muayenesi, 22 bin 262 göz ameliyatı gerçekleştirildiği ve 51 bin 731 kişiye de gözlük dağıtıldığı kaydedildi.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/02/16/12/27/resized_76a24-a19e5e2bhasanoktayozkan.jpg

Katarakt tedavisi projesinde çalışan kaç sağlık görevlisi bulunuyor?

Göz sağlığı projelerimiz kapsamında geçtiğimiz yıl sırasıyla; Pakistan, Tanzanya, Nijer, Mali, Bangladeş ve Afganistan’da gerçekleştirilen katarakt kamplarında 29 göz doktoru, 27 hemşire ve 60 diğer personel olmak üzere toplamda 116 personel görev almıştır.

HAYAT
Yeryüzü Doktorları: Karanlıkta Kalana Işık Olunur Biz Böyle Gördük

Gittiğiniz bölgelerde yapılan tedavilerin ücretsiz olduğunu öğrendiklerinde orada yaşayanlar nasıl tepki verdi?

Gidilen ülkelerde sosyal güvenlik sistemi yani ücretsiz bir sağlık şemsiyesi uygulaması yok. Kişinin parası varsa tedavilerden faydalanabiliyor parası yoksa maalesef bu tip ücretsiz göz kamplarını bekliyor. Özellikle radyo gibi yerel medya organlarından duyuruyla beraber çok ücra köşelerden insanlar akın akın bu tip ücretsiz kamplara geliyor.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/02/16/12/30/resized_932b7-61297cb9fotograf8.jpg

Tedavi gördükten sonra iyileşenlerin tepkileri ilk etapta nasıldı?

Tedavi sonrası göz bandajlarının açılarak hastanın ışığa kavuşturulması ve bu aşamadaki hastanın yaşadığı sevinç zaten bu yolda tüm zahmetleri unutturan en mutlu anı… Hastalar yeniden görebildiğinde büyük bir sevinç ile minnet dolu bakışlarla teşekkürlerini sunuyorlar. Burada bu sevincin nedenini biraz daha açıklamak gerekebilir. Katarakt aslında yaşanılan coğrafyada kötü ve sağlıksız beslenme şekli, susuzluk, kuraklık, güneş ışığına aşırı maruz kalma ve tabii ki yaşla alakalı bir durum.

Orada yaşayan kişilerde sık görülen bir hastalık mı bu?

Katarakt, coğrafi nedenlerle de ortaya çıkabilmekte ya da daha hızlı ilerleyebilmektedir. Güneşten gelen UV (ultraviole) ışınlarına maruz kalmak ciltte hasara yol açtığı gibi, katarakt ve diğer göz hastalıklarına da neden olabilmektedir.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/02/16/12/30/resized_d3e9d-7a4b4023nijer20192.jpg

5) Şu an için Yeryüzü Doktorlarının amaçladığı konular neler?

Yeryüzü Doktorları olarak bizim için en önemli konu ihtiyaç duyulan bölgelerdeki sağlık altyapısı kapasitesini artırmaya dönük, uzun vadeli, sürdürülebilir, kendi kendine yeten, belli bir süre sonunda yerel görevlilere devredilerek devamı sağlanan projeleri hayata geçirmektir.

Gidilmesi ve yapılması gereken çok şey var. Bizim ütopyamız dünyada hiçbir muhtacın kalmayacağı zamana dek yolumuza devam etmek. Elimiz ayağımız tuttuğu müddetçe bu yoldaki tüm sıkıntılara göğüs germeye devam edeceğiz.

RAMAZAN
En tehlikeli virüs açlık: Her gün 8220 çocuk açlıktan ölüyor