Türkiye son yıllarda, ‘Milli Teknoloji Hamlesi’yle de eşgüdümlü olarak uzay çalışmalarında önemli yol aldı. Bu alandaki öncü ülkelere göre yarışa geç katılsak da gelecek nesiller için ciddi bir yol alındı. Yeni uydularını peş peşe uzaya göndermeye devam eden Türkiye, savunmadan haberleşmeye çok yönlü teknolojiler üretebilen ülkeler arasında öne çıkmaya başladı. Türkiye Uzay Ajansı tarafından koordine edilen çalışmalar neticesinde, ülkemiz bu alanda kayda değer çalışmalar yapıyor.
SAVUNMA SANAYİİ İÇİN STRATEJİK ÖNEMDE
Özellikle son dönemde, savunma sanayii teknolojilerinde öne çıkan Türkiye’nin gelişimini sürdürmesi için uzay faaliyetleri stratejik önem taşıyor. İnsansız hava araçlarından savaş gemilerine kadar geniş yelpazede üretim yapabilen sektörün uzaydaki uydulardan desteklenmesi de önemli. Yerli yazılımda ciddi atılımlar yapan savunma sanayii, yeni ürünlerini geliştirmek ve mevcut olanların performansını artırmak için uzaydaki çalışmalardan beslenmek zorunda. Özellikle uydu bağlan-tılarıyla tespit edilen bilgiler açısından Uzay Vatan’daki yerli girişimler önem taşıyor. Uzay programları, ülkelerin coğrafi konumunun değerine, teknolojik yetkinliklerine, ekonomik kapasitesine, uluslararası iş birlikleri kabiliyetlerine ve itibarına ciddi katkı yapıyor.
TÜRKSAT 6A BAŞARIYLA FIRLATILDI
Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A, uzaya fırlatıldı. Fırlatmanın 67. dakikasında uydudan ilk sinyal alındı. Türk mühendisleri tarafından yerli imkanlar ile üretilen Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A, ABD’nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonu’ndan 02.30’da SpaceX’e ait Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatılmasıyla önemli bir eşik aşılmış oldu.
2 ASTRANOT GÖREVLERİNİ BAŞARIYLA TAMAMLADI
2024 yılı, Türk Astronot ve Bilim Misyonu açısından da önemliydi. Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, 19 Ocak’ta başladığı yolculuğu süresinde 13’e yakın bilimsel deney ve gözlem yapma şansı yakaladı. Hemen ardından ise ülkemizin İkinci astronotu Tuva Cihangir Atasever, Türk Uzay Bilim Misyonu kapsamında Yörünge Altı Araştırma Uçuşu’nu gerçekleştirdi. Yaklaşık 1 saat 10 dakika süren uçuşta, “VSS Unity” yörünge altı aracının taşıyıcı uçak aracılığıyla yaklaşık 45 bin fitlik yüksekliğe erişerek, ardından hibrit yakıtlı roket motorunu ateşleyerek yaklaşık 90 kilometre irtifaya ulaştı Atasever, yaklaşık 3 dakikalık serbest düşme fazında, mikro yer çekimi ortamında 7 bilimsel deneyi gerçekleştirdi.
YÖRÜNGE HAKKIMIZ GÜVENCE ALTINDA
Bu alandaki önemli girişimlerden biri de yörünge elde etme çabamız oldu. Örneğin Türksat’ın yörünge ve spektrum hakları Uluslararası Telekomünikasyon Birliği nezdinde yürütülen uluslararası koordinasyon faaliyetleri kapsamında belirleniyor. Türksat, ulusal egemenlik kapsamında Türkiye’nin 31, 42 ve 50 derece doğu yörüngelerinde bulunan kayıtlı frekans haklarını başarıyla yönetip işletiyor. Türkiye, 2024’ten itibaren 6 haberleşme uydusuyla uzay r
ekabetinde yer alıyor.