Uykusuzluk nasıl geçer?

Fiziksel ve psikolojik etkenlerden çıkan uykusuzluk, vücutta hem fiziksel hem he ruhsal yıpranmalar oluşturur. Uykusuzluk nedenleri incelenmeli ve profesyonel yardım alınmalı. Uykusuzluk nasıl geçer, uykusuzluğun nedenleri nelerdir? İşte detaylar...

Yeni Şafak
Insomnia olarak da bilinen uykusuzluk, yetişkinlerin yüzde 10 ile 15′ i arasında görülür.

Uykusuzluk yani uyuyamama, uykuya kolay dalamama fiziksel ve psikolojik bazen de ikisinin karışımı olarak ortaya çıkabilmektedir. Uykusuzluk veya az uyku günde 6 saatin altında uyuyan insanlar için geçerlidir. Uzun süren uykusuzluk sonucunda vücutta fiziksel ve ruhsal olarak yıpranmalar oluşmaktadır. Bu yüzden uykusuzluk nedenleri iyice incelenmeli ve gerekiyorsa profesyonel yardım alınmalıdır.

Uykusuzluk, uyku bozukluğu, insanların yeteri kadar uyuma şansına sahip olsa da uykunun kaçması veya uyumada zorlanma olarak tanımlanır.

Uykusuzluk nedir?

Uykusuzluk, uykuya dalmakta güçlülük çekip uykunun devam edilememesidir. Vücudun yeterli şekilde dinlenmemesi uykusuzluğa dayanmaktadır.

Insomnia olarak da bilinen uykusuzluk, yetişkinlerin yüzde 10 ile 15′ i arasında görülür. İlerleyen yaşlarda sık görülen uykusuzluk, yaşam kalitesinin düşmesine neden olur.

Uykusuzluk akut ve kronik olmak üzere ikiye ayrılır:

Akut uykusuzluk: 3 haftaya kadar da sürebilen uykusuzluk, kafein, alkol, stres, vardiyalı çalışma saatleri, farklı yerde yatma gibi etkenler tetikler. Tedavisi için öncelikle altında yatan neden ortaya çıkarılmalıdır. Ayrıca, stres azaltıcı yöntemlerin kullanılması da akut uykusuzluğun geçmesine yardımcı olur. Hekime danışılmalı ve tedaviye başlanmalı.

Kronik uykusuzluk: Hasta, uyku durumunu yanlış algılar. Kaydedilen uykuyla, hastanın algıladığı uyku arasında tutarsızlık söz konusudur. Uzmanlar tarafından uygulanacak tedavi etkin tekniklerle yapılır.

Uykusuzluğa ilişkin diğer risk faktörleri

Uykusuzluk nasıl geçer?