Türkiye nüfusu hızla yaşlanıyor

İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halis Yunus Ersöz, Türkiye'nin sahip olduğu genç nüfusun övünç kaynağı olmakla birlikte, şaşırtıcı bir şekilde de hızla yaşlandığına dikkati çekti. Ersöz, 2012'de ülkemizin 65 yaş ve üzeri nüfus oranı yüzde 7'lerdeyken, bu oranın 2023'de yüzde 10'lara, 2050'de yüzde 20'lere, 2075'de ise yüzde 27'lere çıkacağını tahmin ettiklerini ifade etti.

Yeni Şafak
Türkiye'nin sahip olduğu yaşlı nüfusunun hızla arttığı ortaya çıktı.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halis Yunus Ersöz, İÜ Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen, "Yaşlılık Atölyesi" programında yaptığı açılış konuşmasında, Türkiye'nin genç nüfusuyla övündüklerini belirterek, verilerden elde edilen bilgiler neticesinde de Türkiye nüfusunun şaşırtıcı şekilde yaşlandığını söyledi.

2075'te yaşlı oranı yüzde 27 olabilir

Yaşlılık halini ömrü olan her bireyin yaşayacağını dile getiren Ersöz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Ersöz, Türkiye'nin sahip olduğu genç nüfusun övünç kaynağı olmakla birlikte, şaşırtıcı bir şekilde de hızla yaşlandığına dikkati çekerek, "Demografik veriler Türkiye'nin hızla yaşlandığını, mutlak yaşlı sayısının ve ortanca yaşın giderek yükseldiğini söylemektedir. Şaşırtıcı bir başka veri de Dünya Sağlık Örgütü 2050'de Türkiye nüfusunun 100 milyona ulaşacağını ve bunun yüzde 30'unu, 60 ve üzeri yaş grubunun oluşturacağını ifade etmektedir." görüşünü dile getirdi.

Yaşlılar, insani ilişkilerdeki nezaketi hatırlatıyor

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hayati Develi ise üniversite olarak ilk Yaşlılık Atölyesi'ni 2015'de gerçekleştirdiklerini söyledi. Prof. Dr. Develi, şunları kaydetti:

"Gençliğin sahip olduğu ufku, yaşlılar hikmet ve irfanla ayakları yere daha iyi basan ve gerçekçi bir yola oturtabilmektedir. Yaşlıların insani ilişkilerdeki sabır ve merhameti de yoğun kent hayatında zaman zaman unuttuğumuz nezaketi bize hatırlatmaktadır. Her yeni kuşağın hayata verdiği emekle, karşılığında alacakları arasında kurduğu ilişki farklıdır. Yaşlılar sebatla yaptıkları işi sürdürme ve sonuca ulaşmaya fazlaca odaklanarak süreç içinde hırsa kapılmamayı da hatırlatmaktadır. Dolayısıyla yaşlıların hayatta gelmiş oldukları, o her şeyin yerini bulduğu nokta daha genç kuşakların sakin bir nefes alması için sığınılacak liman yerine geçebilmektedir."

Atölye ve akademiyi buluşturan programın önemine işaret eden Develi, "Yaşlılık Atölyesi, politika yapıcılarla buluşturduğu için akademik bir kıymete sahip ve yaşlanma konusuna yönelik farkındalığımızı geliştirdiği için de oldukça büyük öneme sahiptir" dedi.

HAYAT
81 ilden Van Gölü'nü temizlemek için geldiler

HAYAT
Devlet Tiyatrolarında perde 'Reis Bey' ile açılıyor

HAYAT
Savaşın çocukları Türkiye'den umutlu