Türk tiyatrosuna yerli yazar desteği

Yerli yazar keşfetmek için çalışmalarına hız veren Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, oyunu ilk kez sahnelenmiş yazarları ödüllendirdi. Genel Müdür Mustafa Kurt, yerli yazar oranının yüzde 48 olduğuna dikkat çekerek, “Türk tiyatrosu kendi yazarlarıyla büyüyüp gelişecek” dedi.

Yeni Şafak Seray Şahinler Demir
Kurt, yerli yazar oranının yüzde 48 olduğuna dikkat çekti.

Devlet Tiyatroları yerli yazarları teşvik etmek amacıyla yola çıktı. Bu yıldan itibaren konservatuvarlarda yazar keşfine çıkan DT son olarak 2014-2015 sezonundan itibaren DT sahnelerinde ilk defa oyunu oynanmış yerli yazarlara ödül verildi. Dün genel müdürlükte Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt, başrejisör Hakan Çimenser, Başdramaturg Canan Kırımsoy’un katılımıyla düzenlenen törenle Taner Turan, Hakan Boyav, İbrahim Yakıt, Hayati Çitaklar, Firuze Engin, Gülsün Siren Kınal, Özlem Lale, Burak Akyüz, Gülşen Gülebenzer gibi isimlerin aralarında bulunduğu 24 yazara para ödülü ve plaket takdim edildi.

Yerli yazarlar için çalışmanın 2014 yılında Kalkınma Bakanlığı’na sunulan bir proje ile başladığını belirten Kurt, Türk tiyatrosunun gelişmesinde yerli yazarların önemli bir boşluğu dolduracağını belirtti. Kurt, yerli yazar oranın yüzde 48’lerde olduğuna dikkat çekerek, “Türk tiyatrosunun kendi yazarlarıyla gelişip büyüyeceğine inanıyorum” diye konuştu.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/04/14/03/00/resized_9ad81-87882c8cdsc_3942.jpg

YURT DIŞINA GÖTÜRECEK YAZARIMIZ KISITLI

Eserlerin iyi rejisör ve sanatçılar tarafından sahneye konması gerektiğini belirten Kurt, önemli açıklamalarda bulundu. Kurt şunları kaydetti: “Devlet Tiyatroları’nın en büyük kaybı nitelik sorunu. Herkesin elini taşın altına koyması lazım. Bu tarihi bir durum. Umarım yeni yazarlarımız oluşacak. Eserlerimizi de en iyi rejisör ve sanatçıyla buluşturmamız gerekiyor. Klasikleri oynayalım, hiçbir sorun yok. Ama en önemli şey yerli yazarlarımızın gelişmesi. Dünya tiyatrosuna baktığınızda yönetmenlerin kişisel ilişkileri dışında Türk yazarları oyunu oynamıyor. Gönül istiyor ki yazarlar bizi dünyada temsil edebilsin. Yurtdışına turneye götüreceğimiz zaman içinde bizi anlatan, özgün bir Türk eseri göndermekte zorlanıyoruz.”

Başımı taşın altına koydum

Ödülün sahiplerinden Hakan Boyav, “1988’de katıldığım Devlet Tiyatroları, Türkiye’nin en çalışkan kurumlarından biridir. Hakkı çok yenmiştir. Türk sinemasının da tiyatrosunun da yerli yazarlara çok ihtiyacı var” diye konuştu. Taner Turan ise “Yazar olarak elimi değil başımı taşın altına koyuyorum” dedi. İbrahim Yakut ise “İlk oyunumu Devlet Tiyatrosu’nda izlemiştim. Demek ki Devlet Tiyatrosu olmasaymış ben burada olmayacakmışım” dedi.