Tanburi Cemil Bey’in oğlu, spiker, tanburi, koro şefi, programcı ve bir müzik otoristesi olan 20. yüzyılın büyük ismi Mesud Cemil’in hayatı Hüseyin Kıyak tarafından kitaplaştırıldı.
Kubbealtı Neşriyat’ın yayımladığı kitapta sanatçının şimdiye kadar yayımlanmamış belgeleri, notaları ve fotoğrafları yer alıyor. Ayrıca Mesud Cemil’in daha önce dergi ve gazetelerde yayımlanan yüzden fazla makalesi, mektupları, radyo konuşmaları metinleri, ilk kez yayımlanan Türk Müziği tarihi ders notları ve Kutbü’n-nayi Osman Dede hakkındaki mezuniyet tezi, kendi öyküleri röportajları ve bestelediği eserlerin notaları da var.
KOROYU DİSİPLENE EDEN İLK İSİM
Mesud Cemil’in dönemin politik musiki tartışmaların odağında olduğunu belirten Kıyak, “O dönem yeni bir ulus yaratma düşüncesiyle beraber Türk müziğinin kökleri de tartışma konusu. Mesud Cemil de bu atmosferden etkileniyor. Bir taraftan da bu müziğe Osmanlı müziği mi, klasik müzik mi yoksa Türk sanat müziği mi diyelim tartışmaları oluyor. Benim tespit edebildiğim kadarıyla Türk Sanat müziği ismini ilk teklif eden kişi Mesud Cemil.