‘Türk malı’ her yerde: 227 ülke ve gümrük bölgesi ile ticaret

Türkiye, 2023’te 255,6 milyar dolarlık ihracatla rekor kırarken, 2025’te 279,6 milyar doları hedefliyor. Kalkınma Yolu projesiyle ulaşım koridoru oluşturmayı amaçlayan Türkiye’nin yeni hedefi 2028 yılına kadar İslam ülkeleri ihracat payını %30’a çıkarmak ve dünya ticaretinde daha büyük bir aktör olmak.

Ali Kürşat Büyükada
Fotoğraf: Arşiv

2023 yılında Türkiye’nin mal ihracatı, %0,6 artışla 255,6 milyar dolara ulaşırken, 2024 yılında bu rakamın daha da artması bekleniyor. Türkiye, 400 milyar dolarlık ihracat hedefi doğrultusunda yeni pazarlara yönelerek Asya, Afrika ve Latin Amerika ülkeleriyle ticari ilişkilerini güçlendiriyor. Özellikle Uzak Ülkeler Stratejisi ve yeni ticaret anlaşmaları, bu büyümeyi destekleyecek adımlar olarak öne çıkıyor. 2025 yılında 279,6 milyar dolarlık mal ihracatı hedefleyen Türkiye, ileri teknoloji ürünleriyle rekabet gücünü artırmayı planlıyor. Yerli otomobil Togg’un 2025 itibarıyla Avrupa’ya ihraç edilmesi, bu alandaki potansiyeli güçlendirecek. Türkiye’nin hizmet ihracatı, 2023’te %14 artarak 106 milyar dolara ulaşırken, 2025 hedefi 121 milyar dolar olarak belirlendi. Sağlık turizmi ve güvenli turizm projeleri bu başarıda etkili olurken, bu alanlarda yeni yatırımlar öngörülüyor. Küresel ticaretteki etkisini artıran Türkiye, dijitalleşme, e-ihracat ve yeşil dönüşüm projeleriyle bölgesel bir güç olma yolunda ilerliyor. Yeni altyapı yatırımları ve lojistik projeleri, Türkiye’yi küresel ticaretin vazgeçilmez oyuncularından biri yapacak.

Körfez İşbirliği Konseyi ile Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerini yeniden başlatan Türkiye, Azerbaycan, Malezya ve Özbekistan ile iş birliğini genişletti. Ayrıca, “Kalkınma Yolu” projesiyle Basra Körfezi’ne bağlanacak ulaşım koridoru, Türkiye’nin ihracat potansiyelini artıracak ve enerji merkezi olma hedefini destekleyecek. Türkiye, “İslam Ülkeleri İle İhracatı Geliştirme Stratejisi” ile 2028 yılında bu ülkelerle ihracat payını %30’a çıkarmayı hedefliyor.