TRT World'ün Cerablus belgeseline ödül

TRT World, Cerablus’ta Daeş’in yaptığı baskı, katliam ve işkencelerin ele alındığı belgesel serisi “Off the Grid” ile, BroadcastPro Ortadoğu Ödülleri töreninde "En İyi Yapım" ödülünü kazandı.

Yeni Şafak
TRT World'ün Cerablus belgeseline BroadcastPro Ortadoğu'da 'en iyi yapım' ödülü verildi.

Kanal, uzun yıllar zor şartlar altında yaşamış Cerablus halkının yaşadığı acıları, kendi ağızlarından dinledi ve bunları "Küllerinden doğan şehir;Cerablus" isimli belgesele dönüştürerek tarihe acı bir not olarak kaydetti.

Gelişmiş ülkelerin seyirci kaldığı bu büyük dramın belgeseli kısa sürede uluslararası alanda ses getirdi ve Dubai’de bir büyük ödülle de taçlandırıldı.

Dünya genelindeki zorlu yaşam koşullarında hayatta kalmaya çalışan insanların hikayelerine odaklandıklarını belirten TRT Genel Müdürü İbrahim Eren, “TRT World olarak, insanları yaptığımız haberlerin merkezine koyarak sessizlerin sesi olmaya devam edeceğiz. BroadcastPro Orta Doğu’ya ‘Off the Grid: Küllerinden Doğan Cerablus’ belgeselimizi ödüllendirdiği ve Suriyelilerin sonu gelmeyen acılarını medya uzmanlarının dikkatine bir kez daha sunduğu için teşekkür ederim.” dedi.

Dubai’de bu yıl 7’ncisi düzenlenen ASBU (The Arabic States Broadcasting Union) BoradcastPro Selevision Zirvesi ve Ödülleri töreninde‘’En İyi Yapım’’ ödülünü TRT World adına Off the Grid programının yönetmeni Alexandra Pauliat aldı.

Alexandra Pauliat, yapımcılığını üstlendiği belgeselle, zorlu insan hikayelerini anlatmaya çalıştıklarını belirterek, “Bu ödülü almaktan mutluluk duyuyoruz. Daha önemlisi son birkaç yıldır büyük sıkıntılar yaşayan Suriye halkının sesi olmaktan dolayı da oldukça mutluyuz ".

“Küllerinden Doğan Cerablus”

“Beni ellerimden tavana asıp bayılana kadar dövdüler. Bana yapılan işkenceler üç ay boyunca bu şekilde devam etti. İnsanlar evlerinden kovuldu ve sokaklardan kanlar akıyordu.” Fawaz al Jasim, Deaş hapishanesinde yaşadığı korku dolu günleri TRT World belgeseline bu kelimelerle ifade etti.

Suriye Rejimi’nin acımasız bombardımanından kaçarak Cerablus’a yerleşen İmam Alhaj, “Umarım bizim çocuklarımız eğitimlerini tamamlayabilirler, çocukluklarının ve hayatlarının tadına varabilirler. Bizim hayatımızdan daha iyi bir hayatları olur” cümleleri belgeseldeki bir başka tanık ifadesi olarak yer aldı.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin müdahalesinin ardından, Deaş’ın boyunduruğu altında geçen uzun yılların acı izleri silinmeye başlıyor.

Günlük hayatının normale dönmeye başladığı Cerablus’ta, kadınlar artık evlerinden dışarı çıkabiliyor, çocuklar sokakta oynuyor ve dükkanlar yeniden açılıyor.

Cerablus halkı, Deaş rejimi sırasında kamusal infazların, keyfi tutuklamaların ve işkencelerin günlük hayatın bir parçası gibi uygulandığını ifade etti.

BroadcastPro Ortadoğu Ödülleri

BroadcastPro Ortadoğu Ödülleri, üretimden post prodüksiyona, geleneksel yayına ve yeni medya platformlarına kadar çeşitli alanlarda mükemmeli ödüllendirmek adına geniş bir kategori de veriliyor.

7.’si yapılan ve geleneksel hale gelen bu prestij ödüllerin sahipleri, alanlarında bilinen uzman jüri üyeleri tarafından belirleniyor.