Yakın tarihimizin kahramanlarından Sultan 2. Abdülhamid Han, Osmanlı Devleti'nin zor zamanlarında tarih sahnesine çıktı. 1842 yılında bugün Çırağan Sarayı'nda doğan Abdülhamid Han, 34 yaşında 34. padişah, 113. halife oldu.
Süt bankası, çoban okulu, Boğaz'a tüp geçit projeleri, sanat okullarına teşvik gibi bugüne uzanan yüzlerce projenin mimarı olan Sultan Abdülhamid Han, milleti tarafından asla unutulmadı.
Manevi değerler için mücadele etti
Yaptığı hizmetlerin yanında tarih sahnesinde unutulmaz bir yere ait olmasının yanında, birçok iftiraya da maruz kalan Abdülhamid Han'ı, Alman yazar Adalbert Graf Sternberg, "Bugün bütün her şeyin günahı Sultan Abdülhamid’e yüklenmektedir; fakat tarih onu pek çok şeyden azad edecektir" sözleriyle anlatmıştı. Nitekim öyle de oldu.
120-130 yıl öncesinin imkanlarıyla milletine hizmet eden ve iftira, şantaj gibi baskılarla başa çıkmaya çalışan Sultan 2. Abdülhamid Han, 33 yıllık halifeliği boyunca manevi değerlerin kaybolmaması için de mücadele etti.
Derin Tarih'in 3'üncü özel sayısında, Sultan Abdülhamid'in dünyasına ait birçok hobisi hakkında bilgi verilmişti. Atları seven, dedektif romanları okuyan, muhafız bölüğü oluşturan, 35 bin kare fotoğraf çeken ve hayvansever yönüyle de ön plana çıkan Abdülhamid Han'ın dünyasını tamamen anlamak ve anlatmak oldukça zor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sultan Abdülhamid Han'ın doğum günü nedeniyle yayınladığı mesajda şu ifadelere yer veriyor:
"Bizi bırakıp nereye gidiyorsun?"
33 yıllık saltanatında ne yazık ki dostundan çok düşmanı oldu. En büyük dostuysa daima hizmet ettiği millettiydi. Naaşı götürülürken yüz binlerce insan, "Bizi bırakıp nereye gidiyorsun Ey Ulu Hakan!" nidaları ve gözyaşlarıyla Sultan'ı uğurladı.