Süleymaniye restorasyonunda sona doğru

Mimar Sinan’ın en önemli eserlerinden birisi olan Süleymaniye Külliyesi’ndeki restorasyonunun önemli bir kısmı tamamlandı. 2020’de başlayan çalışmalarda yapının Darüşşifa ve İmaret bölümleri onarıma alındı.

Halime Kirazlı
Süleymaniye Külliyesi

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün yürüttüğü restorasyon çalışması sonrası İmaret bölümü, İstanbul Vakıf Eserleri Müzesi olarak hizmet verecek. 1993’e kadar Türk İslam Eserleri Müzesi olarak kullanılan yapı, daha sonra özel bir kuruma kiralandı. 2024’ün ilk aylarında ise müze olarak kullanılacak. Vakıflar Genel Müdürlüğü 1. Bölge Müdür Yardımcı Levent Çetin, restorasyonun yüzde 75’inin tamamlandığını söyleyerek 2024’te bitirmeyi planladıklarını ifade etti.

VAKIF ESERLERİ SERGİLENECEK

Çetin, Darüşşifa’nın Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde de yer aldığını, belirterek “Burası yıllarca Süleymaniye Külliyesi’nde tıp eğitimi anlamında önemli bir hizmet vermiş. Çok uzun süreler, 1870’li yıllara kadar yine hem tıp eğitimi hem de hastane olarak çalışmış. Daha sonrasında askeri matbaa olarak hizmet verdikten sonra bir dönemde yatılı Kur’an Kursu olarak çalışmış. Ondan sonra da biz zaten restorasyon çalışmalarına başladık. Tamamlandıktan sonra yine benzer bir faaliyetle ve işlevle kullanılmaya devam edecek” dedi. İmaret bölümündeki çalışmalardan bahseden Çetin, “Bodrum katındaki restorasyon çalışmalarımız tamamlandı. Bodrum katında vakıf eserleriyle ilgili bir halı bölümü olacak. Üst katında da diğer camilerimizde ve vakıf yapılarında bulunan eserleri sergileyeceğiz” ifadelerini kullandı.

HAYAT
Attilâ İlhan Edebiyat Ödülleri sahiplerini buldu