Skolyoz kız çocuklarında daha sık görülüyor

Kız çocuklarında daha sık görülen skolyozun 5 yaş altında oluşmaya başlaması durumunda, gelişebilecek göğüs kafesi sıkışıklığı nedeniyle kalp, akciğer fonksiyonları olumsuz etkileniyor

Yeni Şafak
Skolyoz hastalığı 5 yaşın altında oluşmuşsa kalp ve akciğeri etkiliyor.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Yavuz Sağlam, omurga eğriliği olarak da bilinen skolyozun kız çocuklarında daha sık görüldüğünü belirterek, "5 yaş altında oluşmaya başlaması durumunda, gelişebilecek göğüs kafesi deformitesi ve sıkışıklığı ile kalp, akciğer fonksiyonları etkilenebilmektedir" dedi.

Sağlam, yaptığı yazılı açıklamada, dik duruşu sağlayan omurganın sağa, sola eğrilmesi veya kendi etrafında dönmesiyle skolyoz adı verilen hastalığın meydana geldiğini aktardı.

Bunun uygun zamanda teşhis edilip, tedavisi gerçekleştirilmediğinde kişinin yaşamını ciddi ölçüde etkileyebildiğini vurgulayan Sağlam, Türkiye'de 2017'de yapılan geniş katılımlı bir çalışmada hastalığın görülme sıklığının yüzde 2-3 arasında olduğunun bildirildiğini kaydetti.

Nedeni bilinmiyor

Dr. Öğr. Üyesi Yavuz Sağlam, hastalığın bilinen en eski omurga deformitelerinden biri olduğuna işaret ederek, şu bilgileri verdi:

Tedaviye deformite miktarı dikkate alınarak karar verilmeli

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Yavuz Sağlam, hastalığın kız çocuklarında daha sık görüldüğünü belirterek, "Kız çocuklarında daha sık görülen skolyozun 5 yaş altında oluşmaya başlaması durumunda, gelişebilecek göğüs kafesi deformitesi ve sıkışıklığı ile kalp, akciğer fonksiyonları etkilenebiliyor. Aileyi hekime götüren ilk bulgu genellikle sırttan bakıldığında gözle görünebilir hale gelmiş olan şekil bozukluğudur" ifadelerini kullandı.

Sağlam, skolyozun tedavisine ilişkin de bilgi vererek, şunları kaydetti:

HAYAT
Sanal bağımlılık tehlikesi giderek büyüyor

HAYAT
İyot eksikliği çocuklarda zeka geriliğine neden oluyor

HAYAT
Yetersiz uyku ekonomik kayıplara neden oluyor