Şişmanlık reflüyü tetikliyor

Mide yanması, ekşimesi ve mide içeriğinin ağza geri gelmesi ile belirti veren reflünün kilolu kişilerde daha fazla görüldüğünü belirten Uz. Dr. Sedat Özdemir, "Reflüsü olan kişiler kilo verdiğinde bu yakınmaların büyük oranda gerilediği gözlemleniyor" dedi.

Yeni Şafak
Kilo veren kişilerde reflü ile ilgili şikayetler hafifliyor.​

Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Sedat Özdemir, aşırı kilonun reflüyü tetiklediği konusunda uyarılarda bulundu.

Reflü hastalığının kişinin yaşam kalitesini düşürdüğüne dikkat çeken Uz. Dr. Sedat Özdemir, "Mide asidi, gıdaları sindirmekle görevlidir. Gıdaları sindirmesi gereken mide asidi ve içerisindeki aktif hale geçmiş enzimler yukarı kaçınca yemek borusunda, boğazda, yutakta ve hava yollarında birtakım hasarlar oluşuyor. Kişinin yaşam kalitesi son derece olumsuz etkileniyor" diye konuştu.

Beslenme alışkanlıkları önemli

Reflünün, göğüs kafesi arkasında özellikle yemeklerden sonra ortaya çıkan yanma olarak görüldüğünü ifade eden Uz. Dr. Özdemir, beslenmenin hastalığın tedavisindeki etkisine dikkat çekti. Kilo veren kişilerde hastalıkla ilgili şikayetlerin hafiflediğini belirten Uz. Dr. Özdemir, "Reflü, altta yatan sebebe bağlı olarak anatomik bir bozukluk varsa çocukluk çağından itibaren görülebilir. Erişkinlerde, obezite hastalarında ve kilolu kişilerde daha fazla görülüyor. Tansiyon ve kalp gibi bazı ilave hastalıklar da reflünün daha sık görülmesine neden oluyor. Reflüsü olan ve altında anatomik bozukluk saptamadığımız kişiler kilo verince bu yakınmaları büyük oranda geriliyor. Onun dışında birtakım beslenme alışkanlıkları, alkol tüketimi, yağlı yiyecekler ve kafeinli gıdaların fazla kullanılması buna sebep oluyor" ifadelerini kullandı.

En etkili tanı yöntemi PH metre

Hastalığın tanısında en hassas ve etkili yöntemin pH metre olduğunu vurgulayan Uz. Dr. Özdemir, yöntemle ilgili şunları söyledi:

Mide fıtığı hatta kansere dönüşebiliyor

Yemek borusuna kaçan mide asidinin ilerleyen zamanlarda burada birtakım değişikliklere neden olabileceği konusunda uyaran Özdemir, "Uzun vadede kansere kadar giden değişikliklere, yemek borusunda daralmalara sebep olabiliyor. Mide fıtığı gibi bir anatomik sorun varsa tedavide cerrahiye kadar giden alternatif tedavi yöntemleri öneriyoruz" dedi.

HAYAT
Çocuğunuzun korkularını yenmek sizin elinizde

HAYAT
Kortizonlu ilaç kullananlar tuzlu ve yağlı tüketmeyin

HAYAT
Şehir hastanesinde hacamat ve akupunktur tedavisi