Sigarayı bırak kanserden kurtul

Tütün kullanımı kanser ölümlerinin yaklaşık yüzde 22'sinden sorumlu. Tütün dumanı ve kömür katranı veya asbest gibi diğer inhale partiküllerdeki karsinojenler doğrudan akciğer hücrelerinin DNA'sı ile etkileşime girerek kansere neden oluyor. Ancak akciğer kanseri tütün kullanımının azaltılması ve sonlandırılması ile önlenebiliyor.

Yeni Şafak
Sigarayı bırakma süresi arttıkça kanser riski azalıyor.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Oğuzhan Okutan, akciğer kanseri farkındalık ayı dolayısıyla yaptığı açıklamada, bu hastalığın dünya genelinde ölümlerin en önde gelen ikinci nedeni olduğunu söyledi.

Kanser için en önemli risk faktörü olan tütün kullanımının kanser ölümlerinin yaklaşık yüzde 22'sinden sorumlu olduğuna işaret eden Okutan, akciğer kanserinin, erkeklerde en sık, kadınlarda ise en sık görülen üçüncü hastalık türü olduğunu bildirdi.

Tütün akciğer kanserinin ana nedeni

Oğuzhan Okutan, 2018'de tüm dünyada yaklaşık 2 milyon yeni akciğer kanseri vakası ile 1,76 milyon akciğer kanserine bağlı ölümün öngörüldüğünü dile getirerek, şu bilgileri verdi:

Türkiye Avrupa'da en üst sırada

Prof. Dr. Okutan, Türkiye'de sigara kullanımının erkeklerde oldukça yaygın olduğunu, oranın Avrupa ülkeleri arasında üst sıralarda yer aldığını söyledi.

Türkiye'de son yıllarda kadınlarda da sigara kullanımının arttığının görüldüğünü ifade eden Okutan, "Ülkemizde 1998 ve 1999 yıllarında yapılan iki çalışmada çeşitli meslek gruplarında sigara içme sıklığının yüzde 25,1 ile yüzde 74,3 arasında değiştiği ortaya konmuştur. 2003'te yapılan bir diğer çalışmada Türkiye'de 18 yaş ve üzerinde sigara içme sıklığı yüzde 32,1'dir. Ülkemizde akciğer kanseri hastalarında sigara içme oranının yüzde 91,5 olduğu saptanmıştır" diye konuştu.

Akciğer kanseri riski sigarayı bırakanlarda azalıyor

Günümüzde önlenebilen ölüm nedenlerin en önemlisi kabul edilen tütünün, kullanıcıların yaklaşık yarısının hayatını kaybetmesine yol açtığını dile getiren Okutan, şöyle devam etti:

Kırmızı et ve işlenmiş etlerde akciğer kanseri riskini arttırıyor

Prof. Dr. Oğuzhan Okutan, amfizem, kronik bronşit, tüberküloz veya pnömoni öyküsünün artmış akciğer kanseri riski ile ilişkili olduğuna dikkati çekerek, kesin olarak kanıtlanmamış olmakla birlikte kırmızı et, işlenmiş et ve alkollü içeceklerin tüketiminin de akciğer kanseri riskini artırabildiğini söyledi.

Tütün dumanı ve kömür katranı veya asbest gibi diğer inhale partiküllerdeki karsinojenlerin doğrudan akciğer hücrelerinin DNA'sı ile etkileşime girebildiğini aktaran Okutan, "Bu da farklı tipteki hücrelerden kaynaklanan çok sayıda kansere neden olabilir. Sonuçta, akciğer kanseri en fazla ölüme neden olan ve tütün kullanımının azaltılması ve sonlandırılması ile önlenebilir bir kanser türüdür" ifadelerini kullandı.

HAYAT
Kanseri erken teşhis için cihaz geliştirdi

HAYAT
Hassas operasyonlar hibrit ameliyathanede yapılıyor

HAYAT
Sağlık harcamaları 141 milyar liraya yaklaştı

HAYAT
Kolon kanserine çare olacak bileşiğe Avrupa patenti

HAYAT
Pankreas kanserine karşı etken madde geliştirildi