Sanatın içinde insan olma dersleri

İnsan Akademisi Sanat Atölyesi kurulduğu günden bu yana çeşitli yaş ve mesleklerden öğrencileri farklı sanat dallarında eğitiyor. Sanatın iyileştirici ve dönüştürücü tarafını nesillere aktaran atölyenin sahibi Mete Üge, iş dünyasından birçok kişiye sanatın içinde insan olma dersleri de veriyor. Sanatı hobi olarak değil, ustaların emanetini ehil ellere devretmek için yaptığını söyleyen Üge, şehadetinden önce Erol Olçok’la yola çıktığını söyledi.

Halime Kirazlı
Atölye çalışması.

2016 yılında dostu Erol Olçok’la güzel bir toplum oluşturmak amacıyla “İnsan Akademisi Sanat Atölyesi” için yola çıkan Mete Üge, yıllardır farklı mesleklerden insanlara eğitim veriyor. Gençleri sanatla eğitip gelecek nesilleri güzelleştirmeyi hedefleyen bu sanat atölyesi, teknolojiden hüsnühata, vitraydan taş oymaya kadar farklı dallarda kurslar düzenliyor. Erol Olçok’un şehadetiyle sanat projesini tek başına üstlenen Üge, bugüne kadar Abdülkadir Geylani, Fatih Sultan Mehmet, Nurettin Cerrahi gibi önemli isimlerin türbe, puşide ve sandukalarını onarmış.

Bir dönem teknolojiyle uğraşan, daha sonra uzun yıllar yöneticilik yapan Üge, çocukluğunda, ailesinde ve çevresinde izlediği sanatın, bir süre sonra Asaf Hamit Aytaç, Ara Güler ve İsmet Kırdar gibi önemli isimlerden eğitimini almış. Sanatın hayatının büyük bir bölümünü kapladığını aktaran sanatçı, hat, tezhip, minyatür, resim, ahşap işleme, sedef kakma, tesbih yapımı, mermer, taş oyma, çini, vitray, deri işleme gibi çeşitli alanlarda eserler üretiyor. Kalplere mesaj vermek için kurduğunu söylediği atölyesiyle Üge, sanatın iyileştirici ve dönüştürücü tarafını nesillere aktarıyor.

EROL OLÇOK’LA YOLA ÇIKTI

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/08/01/02/57/resized_81b65-bdf72cdecerrahitc3bcrbesionarc4b1mc4b1.jpg

Bu işe gönül vermek lazım

Atölyede farklı yaşlardan dört sınıf öğrenci bulunuyor: İzleyici, yamak, çırak ve kalfa. Bunlar arasında öğretmenler, mühendisler siyasetçiler, gazeteciler, müzisyenler, akademisyenler de yer alıyor. Üge, atölye derslerine teknoloji, yazı, resim, çizim, ahşap, sedef kakma, tekstil, tezhip ve nakışlamanın yanına çiniyi ekleme uğraşında şimdilerde. Sebat ve istidadın sanat eğitiminde en önemli şey olduğunu ifade eden sanatçı, küçük yaş gruplarının eserlerini de haftada bir kez yorumluyor. Sanatçı, “Gelenlerin bu işe gönlünü vermesi lazım. Kişinin sanat eğitimi alabilmesi için öfkesinden, egosundan, ve nefsi arzularından arınması gerekir. Her şeyi birden bulma arzusunu sanat sabırla köreltir. O yükü taşıyacak kalbi hazırlamalısınız. Sanata hobi olarak değil, ustaların vermiş olduğu emaneti ehline devretmek diye bakıyorum” ifadelerini kullanıyor.

HAYAT
Ressam Himmet Gümrah 46 yıllık eserlerini sergiliyor