Ramazan ayının yaz aylarına denk gelmesi, sahur ile iftar arasındaki 16 saatlik uzun zaman dilimi nedeni ile uzmanlar oruç tutanların bu süreyi açlık çekmeden geçirebilmesine yardımcı olacak tüyolar verdi. Özellikle proteinli besinlerin daha uzun süre tok tuttuğunu belirten uzmanlar, meyve seçimi, bol su, az şekerli komposto veya hoşaf gibi yiyeceklerin desteğinin büyük olduğunu söyledi.
Gece yenilen ağır yemeklerin gece metabolizma hızı düştüğü için yağa dönüşme riski yüksektir. Bu nedenle sahurda uyanılıp niyetlenilmesi daha doğrudur. Sahurda protein içerdiği için süt, yoğurt, peynir gibi gıdalar tercih edilebilir, kan şekerinin düşmesini önlediği için yanına mutlaka ekmek eklemelidir veya tahıl çorbaları da olabilir.
Sahurda özellikle yenmesi gereken besinler
1-Ekmek ve tahıllar
2-Süt veya yoğurt
3-Peynir, yumurta veya kıyma
4-Meyve
5-Sebze veya salatalık domates
6-Yağlı tohum
7-Bol su
Sahur tavsiyeleri
1) Gece yatarken bir şeyler atıştırıp uyumak yerine sahuru tam zamanında yapmanız günü daha rahat geçirmenizi sağlar
2) Gün içinde susuz kalmamak için yeterli şekilde sıvı tüketmeye dikkat edilmeli. aşta su olmak üzere, ayran, maden suyu, meyve kompostosu tercih edilebilir.
3) Sahurda ağır tuzlu yemek tercih edileceği zaman gün içerisindeki su ihtiyaç hızını arttırır. Su ihtiyacını önlemek için tuzsuz yemeye dikkat edilmeli.
4) Sahurdan sonra yeniden uykuya rahat ve kolay geçiş için kızartma vb yiyecekler tercih etmemeye çalışın çok sıcak veya aşırı soğuk yiyecek ve içeceklerden kaçının gaz ve mide şikayetlerinizi tetikleyebilir.
5) Bağırsaklarınız tembel ise sahurda 1 tatlı kaşığı zeytin yağını domates ve salatalık üzerine dökerek tüketin ve yanında 1-2 kayısı veya hurma yiyin. Lif ve zeytinyağı bağırsaklarınız için iyi gelir.