Pekin'in manevi merkezi: Niujie Camii

Yasin Yılmaz
Pekin'in manevi merkezi: Niujie Camii

İslam'ın 1300 yıllık bir tarihi olduğu Çin'de ilk cami İmparator Yung'un, Guangzhou kentinde yaptırdığı camidir. Niujie Camii ise Beijing'in en eski ve en büyük camii. 996 yılında Liao Hanedanı döneminde Molla Nasuruddin tarafından inşasına başlanan bu cami, Qing Hanedanı İmparatorlarından Kangxi döneminde (1661-1722) genişletilerek yeniden inşa edildi. Camii ve camiye bağlı olan yapılar, 10 bin metrekarelik bir alanda bulunuyor. Niujie Camii'ni sizin için ziyaret ettik.

ÇİN VE İSLAM MİMARİSİ İÇ İÇE

Niujie Camii'ne baktığınızda, burayı bir Budist tapınağı sanabilirsiniz. Geleneksel Çin mimarisinin temel karakteri ilk bakışta kendisini gösteriyor. Fakat camiye yaklaştıkça, hilal, Arapça harfler ve çeşitli İslam motifleri dikkatinizi çekmeye başlıyor. Çin ve İslam mimarisinin muazzam bir ahenkle iç içe geçtiğine şahit oluyorsunuz. Dışarıdan bakıldığında Çin mimarisi çok baskın olarak görülürken, caminin ve diğer yapıların içinde tamamen İslami süsleme sanatı göze çarpıyor. Niujie Camii, 1949 yılında Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurulmasından bu yana 4 farklı tadilat geçirmiş. 1988 yılında, Çin Devlet Konseyi tarafından Kültür Mirasları kapsamına alınmış bir camii.

MANEVİ BİR MERKEZ

Niujie Camii, Pekin'ih Xuanwu bölgesinde yer alıyor. Bu bölge, Pekin Müslümanlarının yoğun olarak yaşadıkları bir yer. Burada 10 binden fazla Müslüman ikamet ediyor. Niujie, Müslümanlar için sadece namazlarını kıldıkları, bir araya gelip sohbet ettikleri bir yer değil; aynı zamanda manevi bir merkez. Müslümanlar temel dini eğitimlerini de bu camilerde almışlar. Niujie'de dolaşırken, insanların kıyafetlerinden, civardaki lokantalardan gelen yemek kokularından dolayı, bir an için Çin sınırları dışına çıktığınızı ve bir İslam ülkesine geldiğinizi sanıyorsunuz.

HER KAPIYI AÇAR SELAM

Niujie Camii biletle geziliyor. Tabi bu, genellikle Batılı turistler için geçerli. Kapıdaki görevliye 'Selamun aleykum' demeniz yeterli. Ben de öyle yaptım. Adamın yüzünde bir tebessüm. Nereli olduğumu sordu. Türkiye deyince, adamın yüzündeki tebessüm arttı. Çin'in neresinde bir İslam cemaatinin içine girsem aynı tebessümü gördüm: Türkiye adını duyunca müthiş bir sempatiyle yaklaşıyorlar. Niujie sadece cami değil, içinde yurtların, abdesthanenin, çeşmelerin, toplantı ve yemek salonlarının bulunduğu bir yerleşke. Etrafı duvarlarla çevrili, sosyalleşme yeri olarak kullanılan küçük bir Müslüman kasabası.