Pandemi okuma alışkanlıklarını değiştirirken kitap satışlarında da artış yaşandı: Bazı aylarda yüzde 600’lere varan artış görüldü

Pandemi döneminde “evde kal” kampanyasıyla beraber insanlar okumaya yöneldi. Pandemi okuma alışkanlıklarını değiştirirken kitaba yönelen vatandaşlar sayesinde kitap satışlarında artış yaşandı. Albayrak Medya Grubu’na ait yayınların satışında da evde kalınan günlerde, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 413’lük artış görüldü. Bazı aylarda da yüzde 600’lere varan artış görüldü. Kovid-19 salgınının yaşam pratiklerimizi değiştirdiğini söyleyen Ketebe Yayınları Yayın Yönetmeni Furkan Çalışkan da distopyalara, insanın varlık meselesine dokunan kitaplara ve psikoloji tabanlı eserlere rağbetin oldukça arttığına işaret etti.

Ketebe Yayınları Yayın Yönetmeni Furkan Çalışkan

Dünyayı etkisi altına alan pandemi süreci kitapseverlere yaradı. Yoğun ve tempolu iş hayatında dergi ve kitap okumaya fırsat bulamayan insanlar, evde kaldıkları pandemi günlerinde bolca okuma imkanı buldu. Çok sayıda yayınevi bu dönemde çeşitli indirim kampanyaları düzenledi, bu ise yayınevlerinin online kitap satışlarını ciddi oranda artırdı. Yapılan bir araştırmada vatandaşın yüzde 51,2’sinin indirim ve kampanyaları takip ettiği görüldü.

HAYAT
Ketebe'nin yeni yol arkadaşı: “Ketebe Çocuk” yayın hayatına başladı

Bazı aylarda yüzde 600’lere varan artış görüldü

Albayrak Medya Grubu’na ait yayınların satışında da pandemi sürecinde, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 413’lük artış yaşandı. Kitap ve dergilerde geçen yılın Şubat ayına oranla yüzde 10 artış yaşanırken, Mart ayında yaklaşık yüzde 500 artış oldu. Özellikle pandeminin ilk dönemlerinde Nisan-Mayıs aylarındaki artış, “evde kal” kampanyasıyla yüzde 600’leri buldu.

HAYAT
Yayın hayatına yeni başlayan Ketebe Çotuk'tan 8 eser

Evi yeniden keşfetme gibi bir olgu hayatımıza girdi

Konuyla ilgili bilgi veren Ketebe Yayınları Yayın Yönetmeni Furkan Çalışkan, “Kovid-19 salgını yaşam pratiklerimizi değiştirdi. Elbette okuma pratiklerimizin de değişmemesi düşünülemez. Eve dönüş, evi yeniden keşfetme gibi bir olgu hayatımıza girdi. Okuma eyleminin evde geçirilen zamanla, akışkan gündelik hayatın durmasıyla arttığı kesin. Bu belki de her haliyle bir musibet olan salgının tek pozitif gelişmesi. Salgın sonrası da okumak için bazen durmak gerektiğini unutmamak lazım. Evi gecenin geçirildiği bir yer değil kütüphanesiyle birlikte zamanın değerlendirildiği ana mekan olarak tasavvur etmeye devam ederiz umarım” dedi.

HAYAT
Ketebe Yayınları üçüncü yaşına 300'üncü kitabıyla giriyor: Anadolu Selçuklu Sanatının Geometrik Dili kültür dünyasına bir armağan

Kitap taleplerine yönelik bilgi veren Çalışkan, distopyalara, insanın varlık meselesine dokunan kitaplara ve psikoloji tabanlı eserlere rağbetin oldukça arttığına işaret etti.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/10/08/01/17/resized_b36e2-8bc0b4a3whatsappimage20201008at13.jpeg

Online satışlar yayıncılara merhem oldu

Online kitap satışlarının her geçen yıl arttığını ancak pandeminin bu süreci hızlandırdığını söyleyen Çalışkan şöyle konuştu: “Kitapçıların kapalı olması ya da insanların kapalı mekanda bulunmak istememesi gibi bariz sebepler var. Öte yandan dijital dünyanın kitabın yerini almaktan ziyade, ona ulaştırmayı kolaylaştırdığını da gözlemlemiş olduk. Modern hayatın hızı okuma eylemi gibi yavaşlık gerektiren bir durumu tolere etmiyor çoğu zaman. Tabii ciddi okuyucuları, yazarları ve entelektüel dünyayı ayırıyorum. Hız azalınca kitabın kapsama alanı da genişledi doğal olarak. Yayıncılık sektörü salgın sebebiyle ciddi yara aldı. Online satışları biraz pansuman olarak görmek lazım.”

HAYAT
Bir takım yazarlık endişeleri

Kampanyalar sayesinde herkes okudu

Bilge Çocuk ve Bilge Minik dergileri Genel Yayın Yönetmeni Osman Turhan ise pandemi sürecinde ebeveynlerin evde kalan çocuklar için hem eğitici hem de eğlendirici kaynaklara ihtiyaç duyduğunun altını çizdi. Bilge Çocuk ve Bilge Minik dergilerine de bu dönemde yoğun ilgi olduğunu belirten Turhan şu açıklamaları yaptı:

Çocuklara ‘Evde Kalma Rehberi’

Herkes okusun diye kampanyalara ağırlık verdiklerine işaret eden Turhan, “Şimdi, evde okuma zamanı” sloganıyla çocuklar için gerçekleştirdikleri kampanya sürecinde dergilere ilginin yaklaşık yüzde 300 oranında arttığını kaydetti. Çocukların, evde kaldıkları dönemde aileleriyle birlikte okudukları dergilerde hem ortak aktivite gerçekleştirerek eğlenceli vakit geçirdiklerini hem de bilgi ve beceri kazanmış olduklarını anlattı.

HAYAT
Kitap fuarlarından çekilen Ketebe’den Ankara’da dev buluşma: Gençler uzun kuyruklar oluşturdu

Çocukların duygusal, sayısal, sözel ve diğer zekâ türlerini geliştir

Dergiler aracılığıyla ebeveynlerle çocuklar arasında iletişim bağının güçlenmesine katkı sunduklarını ifade eden Turhan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu kampanyanın devam eden bir parçası olarak bir projemiz daha gerçekleşti. ‘Bilge Çocuk-Bilge Minik Evde Eğitim Özel Sayısı’nı hazırladık. Çocukların dışarıda istedikleri gibi oyun oynayıp gezemedikleri, okullarından da ayrı kaldıkları bu aylarda ‘Evde Kalma Rehberi’nin önemli bir ihtiyacı karşılayacağı düşüncesindeyiz. Şu anda tüm dergi satış noktalarından ve özellikle internet üzerinden bu sayılara ulaşılabiliyor. 5 fasikülden oluşan bu sayıda çocukların duygusal, sayısal, sözel ve diğer zekâ türlerini geliştirecek pek çok eğlenceli ve eğitici etkinlik var. Çocuklarımız, bu özel sayıyla okula hazırlık aşamasında keyifli ve faydalı vakit geçirmiş olacaklar.”

Pandemide kampanyalar kitap satışını artırdı

HAYAT
“Anadolu Selçuklu Sanatının Geometrik Dili” Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nin Nadir Eserler Bölümü'nde yerini aldı