Yetkili ve ehil olmayan kişilerce yapılan estetik operasyonlar ile sosyal medya aracılığıyla konulan online teşhislerin ölüme davetiye çıkardığı bildirildi. Özellikle yurt dışından burun ameliyatı için ülkemize gelmek isteyen hastalar, mail veya whatsapp üzerinden fotoğraf yoluyla başvurabiliyor. Bu basit uygulamayı fırsat bilen bazı işgüzar klinikler, hiçbir teste ihtiyaç duymadan direkt fiyatlandırma yapabiliyor. Bu durum hasta mağduriyetine yol açarken, bazı vakalarda ölüme bile sebebiyet verebiliyor.
Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Özay Özkaya, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Hasta-hekim ilişkisinde yüz yüze görüşme, muayene ve karşılıklı konuşma esastır. Tüm operasyonlarda olduğu gibi burun ameliyatlarında başarı isteniyorsa iç yapının incelenmesi için muayene ve ameliyat öncesinde bazı testler gereklidir. Burun ameliyatını sadece fotoğraf üzerinden yapılacak bir değerlendirme ve fiyatlandırma doğru değildir. Biz, hastalarımızı ameliyat öncesi bazı testlerden geçiriyoruz. Hastanın operasyon için uygun olup olmadığı konusunda anestezi uzmanı ile ortak bir karar alıyoruz” diye konuştu.
Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Süleyman Altınkaya "Her doktor burun ameliyatını yapamaz. Üzücü olayların yaşanmaması için hastanın uygun bir sağlık kurumunda ve işinin ehli uzman hekimler tarafından ameliyat edilmesi şartır" dedi.
Dudaklarını kaybedecekti
Türkiye, Adana’da yaşanan silikon dehşetini unutmadı. Hemşire Merve Keleş, Adana’da internette kendisini estetik uzmanı olarak tanıtan kuaför S. G.’ye dudak silikonu yaptırdı. Önce 500 liraya geçici dolgu yaptıran Merve, dolgu bir haftada eriyince bu kez bin liraya silikon dolgu yaptırdı. Enjekte edilen belirsiz madde nedeniyle dudağını tamamen kaybetme riskiyle karşı karşıya kalan Merve, kuaför S. G.’den şikayetçi oldu. Merve Keleş’in dudakları, daha sonra uygulanan bir dizi tedaviyle eski haline döndü.