Şimdilerde şöyle bir dinlenip soluk alayım belki bir iki ahbabımı görür sohbet ederim diye eşiğinden geçtiğimiz mekanlar yok. Varsa yoksa ecnebi kahve veya çay zincirleri. İnsana, iki çift laf edecek biri olmayınca çay da kahve de daha acı geliyor. Hem ne o öyle bir sandelyeye oturur oturmaz burnunuza menü sokmalar, bir şey içmeyecekseniz kalkın diyen bakışlar. Siz de bunlardan iyiden iyiye rahatsız olmaya başladıysanız şimdi söyleyeceğimiz kahveyi bir yere not edin. Burası Nevmekan. Üsküdar Belediyesi'nin eski İETT garajından dönüştürdüğü bir kahve. Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nin bahçesinde girişin hemen yanında bulunuyor. İçeri adım atar atmaz sizi içine alan atmosferiyle beş bin adetlik kitaplığıyla lezzetli atıştırmalıklarıyla nevi şahsına münhasır bir yer.
TEBDİLİ MEKAN FERAHLIK VAR
Eskiler tebdili mekanda ferahlık var demişler. Şimdi alelade kahve dükkanlarından çıkıp üst üste istiflenmiş masalardan kalkıp geniş ferah ve huzurlu bir yere gitme vakti. Nevmekan, özel dekorasyonu ile kitapseverlerin vazgeçemeyecekleri sanat galerisi, sahne ve kitaplı kahve konseptiyle geçtiğimiz hafta resmi olarak hizmete girdi. Nevmekan'ın müdürü bundan dört yıl önce Kitaplı Kahve'yi kuran Abdurrahman Demirel. Nevmekan Farsça 'nev', Arapça 'mekan' kelimelerinin birleştirilmesiyle oluşturulmuş. Yeni bir kahve fikrini de konseptini de kapsayan bir isim olmuş.
ORTADA BİR SİHİRLİ SAHNE
“Gelen her insanın burada kendini huzurlu hissetmesi önemli. Gelenler saatlerce oturabilirler. Kitapları inceleyebilirler, üstünü çizebilirler” diyen Demirel, eski İstanbul kahve kültürünü yaşatmaya çalıştıklarının da altını çiziyor. Nevmekan'ın kulağa çok enteresan gelen bir sihirli sahnesi var. Tavanda büyük bir vinç asılı duruyor. Restorasyon sırasında bu vinç sökülmemiş, orta büyüklükte bir sahneye dönüşmüş. Yukarı kalktığında muhteşem tavan görünümü ortaya çıkıyor, yere indiğinde de tam tamına bir sahne oluyor. Bu yüzden sihirli.
ÜSKÜDAR'DAN DÜNYAYA
Demirel, bu sahnede dünyanın iyi müziklerinin sahne alacağını söylüyor. Ne tarz isimler geleceğini de anlatması açısından açılış gecesini örnek gösteriyor. Açılışta, Ross Daly, Yurdal Tokcan, Göksel Baktagir, Derya Türkan, Kelly Thoma, Zohar Fresco ve Sibil “Üsküdar'dan Dünyaya Seyir” isimli konser vermişti.
Bağışlarla toplanan kitaplar daha kıymetli
Şu sıralar Nevmakan'a giderseniz Sabiha Tansuğ'un koleksiyonundan oluşan “Anadolu Giysilerinde Tekstil Yolculuğu” isimli sergiyi de görebilirsiniz. Nevmekan, 20 Kasım'dan itibaren de Süleyman Saim Tekcan'ın eserlerini ağırlayacak. Nevmekan'ın ne kadar büyük bir yer olduğundan bahsetmedik ama tüm bunları söyleyince gözünüzde canlanmış olmalı. Burası bahçesiyle, asma katıyla, galerisiyle tam tamına 1200 metrekare. Sabah 8'den gece 12'ye kadar açık. Raflardaki kitapların hepsi bağışlarla toplanmış. “Böyle olunca daha kıymetli oluyor” diyor Demirel. Mete Tuncay'ın bin beş yüz bağışı var.