Osmanlı Devleti'ne 33 yıl boyunca hizmet eden Sultan İkinci Abdülhamid Han'ın en önemli vasıflarından biri kitapseverliğiydi. Farklı sahalarda yüzlerce eserin tercümesini yaptırmış, ücretsiz kitap dağıtır, mezuniyet merasimlerinde talebelere hediye edilmek üzere kitaplar gönderirdi. Saltanatının ilk 14 yılında basılan 4 bin kitaptan sadece 200 kadarı dini eserdi.
Yabancı dilde bastırdığı kitapların neredeyse tamamı Fransızca eserlerdi. Siyasetten sanata, dini ilimlerden fen bilimlerine kadar çeşitli sahalardaki meselelere ilgi gösteriyordu. 2. Abdülhamid Han, Yıldız Sarayı'na çok zengin bir kütüphane yaptırdı. Dünyanın her tarafından getirilen eserlerle donatıldı. 2. Abdülhamid Han bu kütüphane mekanını çok sever, sık sık görüşmelerini de burada yapardı. Her yıl İstanbul'a davet ettiği yabancı ilim adamlarına ve yazarlara nişanlar veriyordu.
Abdülhamid'in daveti üzerine gittiler
Pek çok kez 2. Abdülhamid Han'ın huzuruna kabul edilen İngiliz filoloğu Friedrich Max Müller ile iyi bir yazar olan Georgina Müller çifti yine bir davet günü Yıldız Sarayında Abdülhamid Han'ın, "Siz benim özel kütüphanemi görmediniz, bilhassa ziyaret etmenizi arzu ederim" demesi üzerine çiftin gezi programına kütüphane ziyaretini de ilave etmiş.
Yıldız Sarayı'nın ana kapısından geçen Müller çifti, kütüphaneciyle sohbetleri sonrası kataloglarla dolu masaya oturur. İncelemek istedikleri kitapları isterler. Bu gezinti esnasında kütüphaneci, 2. Sultan Abdülhamid'in kütüphanenin bütün düzeniyle ilgilendiğini ve hemen her gün buraya uğradığını da söyledi.
İsteksiz bir şekilde ayrıldılar
Müller çifti kütüphaneden ayrıldıktan sonra bayan Müller, bizzat gördüğü ve incelediği bu kütüphaneyi 1897'de basılan hatıratında şöyle anlatıyor: