'Miras'ı yiyemediler: 38 ilde 143 şüpheli gözaltında

Kaçak kazılarla buldukları tarihi eserleri yurt dışındaki müzayede evlerine gönderip satılmasını sağlayan 143 kişilik suç grubuna “Miras” operasyonu düzenlendi. 4 grup halinde çalışan şüphelilerin, tarihi eser kaçakçılığını nasıl yaptığı detaylarıyla ortaya çıkarıldı.

Aybike Eroğlu Abdullah Sarica
38 ilde 143 şüphelinin yakalanması için dün sabah “Miras” operasyonu başlatıldı.

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı ekipleri, kaçak kazılarla buldukları tarihi eserleri yurt dışındaki müzayede evlerine gönderip, satılmasını sağlayarak haksız kazanç elde eden suç grubuna yönelik çalışma başlattı. Konya Seydişehir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturmayla örgüt üyeleri 1 yıl boyunca teknik ve fiziki takibe alındı. Dün sabah saatlerinde ise operasyon için düğmeye basıldı ve 38 ildeki 143 şüphelinin yakalanması için “Miras” operasyonu başlatıldı.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/05/31/05/27/resized_d40c9-c40c3472sikke.jpg

DÖRT GRUP HALİNDE ÇALIŞMIŞLAR

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/05/31/05/27/resized_91074-3f40a3adeser.jpg

KURYE ELE VERDİ

Suç grubu içerisinde “kurye” konumunda bulunan tır şoförü, 1736 tarihi eseri Avusturya üzerinden İngiltere’deki bir müzayede evine kargo yoluyla göndermek isterken yakalandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı uzmanları tarafından yapılan incelemede, ele geçirilen tarihi eserlerin büyük kısmının Anadolu kökenli Türkiye’ye ait eserler olduğu belirlendi. Diğer taraftan şüphelilerin banka hesap hareketlerinin incelenmesi sonucu Avrupa ve ABD’de faaliyet gösteren 6 farklı müzayede evi ve bazı kişiler tarafından suç grubunun lideri konumundaki “pazarlamacı” olarak tabir edilen kişiye yüklü miktarda döviz cinsinden para gönderildiği ve bu paranın suç grubu üyeleri ile bu gruba menfaat sağlayanlar arasında paylaştırıldığı belirlendi.

GÜNDEM
Çorum'da tarihi eser operasyonu: Dört gözaltı

GÜNDEM
Servet değerinde: Tarihi operasyonla ele geçirildi, göz kamaştırıyor