Tanburi Cemil Bey’in sesinden etkilendiği, 27 yıl saray müezzini olarak görev yapan Hafız Osman, üstad Zekai Dede Efendi’nin “Oğlum, sana Hüdâ meşk etmiş, benim sana meşk edecek hiçbir şeyim yok” dediği Hafız Sami ve Columbia ve Odeon şirketlerine gazel ve şarkılar okuyan Süleymaniye Camii müezzini Hafız Kemal... Türk müziğinin üç efsane sesi İBB Kültür A.Ş. tarafından İTÜ Türk Mûsikîsi Devlet Konservatuarı Öğretim Görevlisi ve udi Mehmet Bitmez’in yönetmenliğinde Üç Efsane Ses albümünde bir araya geldi. Üç değerli sanatçıya vefa nişanesi olarak hazılanan albüm, sanatçıların ölümsüz eserlerini bugünün gençlerine sunuyor. Albümün yönetmeni Mehmet Bİtmez sorularımızı yanıtladı.
ŞEFFAF BİR KAYIT
Üç Efsane Ses'in müzik yönetmeni Mehmet Bitmez'in çok zengin bir koleksiyonu var. Bu zengin koleksiyonun hepsini zaman içerisinde dijital ortama yükleyeceğini kaydeden Bitmez, "Bu eserleri zamanla aşınma ve belki de bir daha çalınamama gibi risklerle karşılaşmamak için kayıt altına almak ve kültürümüze kazandırmak istiyorum. Zengin kültür mirasımızı, kültürel varlıklarımızı tekrar dijital ortamda dinlenebilir kılarak insanların hizmetine sunuyoruz. Onlara o sesleri duyurmak, milli hafızayı yeniden hayata geçirmek, kaybolan değerleri ortaya çıkarmak, kültür sanat ortamındaki kirliliğin içinde daha şeffaf eserleri yaşatmak gayesindeyiz. Bin yıllık kültürümüzün çok zengin ve derin hazinesini milli hafıza olarak tekrar hatırlatmak, herkesi haberdar etmek, bu kültür varlıklarının ortaya çıkmasını sağlamak esas amaç" diyor.

Farklı ses karakterleri var
Üç efsane hafızın da ayrı ayrı kayıtları olduğuna değinen Bitmez, dönemin müzikal estetiğini taşıyan üç büyük ustayı farklı ses karakterleri olarak bir albümde buluşturarak efsaneleştirmeye ve öne çıkarmaya çalıştığını ifade ediyor. Üçünün de farklı ses karakteri var ama hepsi hafız geleneğinden geliyor. Hafızlarla ilgili Bitmez şu yorumu yapıyor: "Hafız Osman ve Hafız Sami Tanburi Cemil Bey'in daha çok tercih ettiği hafızlar. Cemil Bey, onların gazellerini taklit ederek onlar da Cemil Bey'in taksimdeki cümlelerini taklit ederek meşk etmişler. Hafız Kemal ise daha çok tiz sesli olan mevlidleriyle ön plana çıkmış."