Hayatını ilahi aşka ve insanlığa doğru yolu göstermeye adayan, Batı dünyasının Rumi'si, tasavvufta Mevlevi yolunun öncüsü Mevlana Celalleddin-i Rumi'nin ünü dünyaya yayılan eseri Mesnevi, bugüne kadar Farsça orijinalinin yanı sıra başta Türkçe, İngilizce, Fransızca, İspanyolca ve Arapça olmak üzere 26 dilde yayımlandı.
Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından sürdürülen tercüme çalışmaları kapsamında, en son Kırgızca çevirisi yapılan Mesnevi'nin toplam 50 dile çevrilerek, Mevlana'nın öğretilerinin dünyada daha fazla insana ulaşması hedefleniyor.
Mesnevi’yi anlamaları için önemli bir fırsat
Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, orijinali Farsça yazılmış eserin öncelikle günümüz Türkçesine çevrilmesini sağladıklarını, ortaya çıkan Türkçe eserin ilgi ve beğeniyle karşılandığını söyledi.
Hazırladıkları 6 ciltlik Türkçe Mesnevi'nin ardından eserin tüm insanlığa ulaşmasını istediklerini belirten Altay, şöyle devam etti:
Mesnevi, okuyan herkesin etkileneceği bir külliyat
İnsanların, Mevlana'nın öğretilerini anlamak ve hayatlarına uygulamak için Mesnevi'ye bakması gerektiğinin altını çizen Uğur İbrahim Altay, "Mesnevi, adeta her kelimesi üzerine bir kitap yazılacak kadar değerli. Günümüzde insanlar Mevlana'nın sözlerini sosyal medyadan sık sık paylaşıyor, Mesnevi'den alıntılar yapıyor. Bu, okuyan herkesin etkileneceği bir külliyat. Özellikle günümüz dünyasında Mesnevi, bundan yüzyıllar önce verdiği mesajla, hoşgörüye, insanların bir arada yaşamasına dair önemli bir başucu kitabı. Daha çok okunması için biz hem Türkiye’deki baskı sayısının arttırılması hem de dünya dillerine çevrilmesi için çaba sarfediyoruz" dedi.
Dünyada ilgi uyandıran bir eser
Altay, Mesnevi'nin tüm dünyada ilgi uyandıran bir eser olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:
Mevlana'nın 'gel' çağrısı 26 dilde
Mesnevi bugüne kadar Farsça aslı ile birlikte Türkçe, Arapça, İngilizce, Almanca, İsveççe, İtalyanca, Urduca, Fransızca, Japonca, Arnavutça, İspanyolca, Türkmence, Tacikçe, Çince, Özbekçe, Kazakça, Flemenkçe, Yunanca, Malayca, Rusça, Azerice, Boşnakça, Kürtçe, Svahilice ve Kırgızca dillerinde basıldı.
Uygurca, Tatarca, Portekizce, Amharca, Bulgarca, Gürcüce ve Osmanlı Türkçesi ile baskı için ise çalışmalar devam ediyor.