CENTİLMEN / The American
Yapım Yılı ve Ülkesi: 2010, ABD yapımı
Türü ve Süresi: Suç serüveni / 103 dakika
Gösterim Formatı: 35 mm standart pelikül film
Perde Formatı: 2.35:1
Yönetmen: Anton Corbijn
Senarist: (İngiliz yazar Martin Booth'un “Çok Özel Bir Centilmen”/ “A Very Private Gentleman” adlı romanından uyarlamayla) Rowan Joffe
Görüntü Yönetmeni: Martin Ruhe
Özgün Müzik Bestecisi: Herbert Grönemeyer
Kurgucu: Andrew Hulme
Yapım Tasarımcısı: Mark Digby
Set Dekoratörü: Michelle Day
Kostüm Tasarımcısı: Suttirat Anne Larlarb
Makyaj Tasarımcısı: Jenny Fred
Sanat Yönetmenleri: Dennis Schnegg (Süpervizör), Mikael Varhelyi
Oyuncular: George Clooney (Jack/Edward), Irina Björklund (Ingrid), Lars Hjelm (Birinci Avcı), Johan Leysen (Pavel), Paolo Bonacelli (Peder Benedetto), Silvana Bosi (Peynir satıcısı), Thekla Reuten (Mathilde), Violante Placido (Clara), Filippo Timi (Fabio), Samuli Vauramo (Genç İsveçli), Guiedo Paliggiano (Market görevlisi), Giorgio Gobbi (Vespa'daki adam)
İthalatçı Şirket: D Productions
Dağıtıcı Şirket: UIP
İçerik Uyarıları: Çok miktarda kanlı ve kansız şiddet (suikast) gösterisine sahne olduğu gibi, yine bir kaç bölümünde de cinsellik/çıplaklık, argo diyaloglar ve içki-sigara kullanımı gibi olumsuz davranış örnekleri içermektedir. Bu yüzden, 18 yaşından küçüklerin izlemesi için uygun bir yapım değildir.
Ailece izlenebilir mi? / HAYIR
Resmî İnternet Sitesi ve Fragmanı:
İnternet Sitesinin Teknik/Tasarım Kalitesi: 7/10
Yeni Şafak-Sinema Puanı: * * ½
“Centilmen”, Decephe Mode, U2 ve Metallica gibi önemli rock gruplarına müzik videoları çekerek üne kavuşan Hollandalı yönetmen Anton Corbijn'in 2007 tarihli “Kontrol”den (Control) sonra ikinci uzun metrajlı draması… 1988'den bu yana çektiği onca stilize klibin ardından görüntünün dilini resmen yiyip yutmuş durumdaki Corbijn, henüz iki kurmaca öyküyle belki çok muhteşem bir drama anlatıcısına dönüşememiş olsa da özellikle çalıştığı mekânları sinematografi sanatının zirvesine taşıyacak çekim açıları ve ölçekleriyle çalışma noktasında aşkın bir yetenek sergiliyor.
Heyhat, yönetmenimiz, mütevazı bir bütçe ve -yeni dünyalı George Clooney'nin haricinde- tamamına yakını Avrupa ülkelerinden gelme oyuncularla İtalya'nın nefes kesici güzellikteki Castel del Monte kasabasında çektiği bu filminde, Hollywood tarafından 90 saniyede bir patlama görmeye, 45 saniyede bir de silah sesi duymaya alıştırılmış standart seyirciyi büyük ölçüde hayâl kırıklığına uğratacak gibi… Çünkü “Centilmen”, gösterişe dönük aksiyon sahneleri açısından oldukça kısır, hattâ bu anlamda düpedüz durgun bile sayılabilir. İngiliz yazar Martin Booth'un henüz çok taze bir romanından uyarlanan öykünün temel esprisi, karakter analizleri ve gelişen olayların derinliklerinde gizli. Corbijn, kendi sektörünün “Alfred Hitchcock”u konumundaki bir kiralık katilin duygusal açıdan adım adım çözülüp özgüvenini yitirmesini, oldukça yavaş fakat sağlam adımlarla gelişen bir sinema diliyle anlatıyor. Film, Hollywood'un “İyi film, aksiyonun hiç durmadığı filmdir” mottosuyla bir sürü gerekli gereksiz klişeyi izleyiciye dayattığı çöplük yapımların karbon kopya dilini reddeden bu farklı duruşuyla, bana 1960'lı yılların Lina Ventura, Alan Delon ve Jean Gabin'li o güzelim Fransız polisiyelerini hatırlattı.
Ancak, benim açımdan filmin kastingindeki en büyük sürpriz, bundan tam 32 yıl önce İngiliz yönetmen Alan Parker'ın Malta Adası'nda çektiği Türkiye düşmanı “Geceyarısı Ekspresi”nde başrollerden birini üstlenen İtalyan aktör Paolo Bonacelli'yi yeniden görmek oldu. İzleyenlerin hemen hatırlayacağı üzere, “Ekspres”te filmin Amerikalı ve İngiliz kahramanlarına cezaevinde hayatı zindan eden, sonunda da yine onların eliyle belasını bulan güvenilmez Türk mahkûm Rıfkı rolünü üstlenmişti Bonacelli... Çoğunlukta İtalyan filmlerindeki yan karakter rolleriyle ünlenen 69 yaşındaki sanatçı, şimdi de “Centilmen”in esas oğlanı Jack'ın sığındığı bu güneydoğu kasabasında sıkı dost olduğu Rahip Benedetto'yu canlandırıyor.
* * *