Mehmet Akif’in penceresinden Çanakkale

Çanakkale Savaşları’nın 100. yılında 80 kişilik kadro tarafından sahneye konan, multimedya destekli yeni nesil dev prodüksiyon ‘Geçilmez’ izleyicisiyle buluşuyor. Medeniyetler arası bir hesaplaşmanın olduğu unutulmadan ortaya konulan bu görsel şölen Mehmet Akif’in Çanakkale Şehitlerine şiirinden yola çıkarak yaşananları anlatmaya çalışıyor.

Yeni Şafak Fatma Çelik

Çanakkale için yapılan, 80 kişilik kadrosu, multimedya destekli dev prodüksiyon "Geçilmez", Küçükçekmece Belediyesi'nin destekleriyle hayata geçirildi. Çanakkale Zaferi'yle ilgili bugüne kadar yapılmış organizasyonlardan farklı olarak, Çanakkale'nin neden geçilmez olduğu anlatan gösteri, medeniyetimizin Çanakkale'de topyekûn bir var olma savaşının içinden geçtiğini ve düşmanın esasen medeniyetimize ait tüm değerleri yeryüzünden silme bilinciyle saldırdığı gerçeğini ortaya koyuyor.

GELENEKSEL SANATLAR DA SAHNEDE YER ALIYOR

Gösteride anlatı tekniklerinin imkânları zorlanarak heykel, çini, desen, gravür, rölyef, mimari, resim, ebru, hat gibi sanatlardan da aktif olarak yararlanılıyor. Sahnenin merkezinde Çanakkale Şehitleri anıtı ve açılmış bir kitap maketi yer alıyor. Her şeyin içinden çıktığı bir metafor olarak kullanılan bu kitabın ayracında beliren Mehmet Akif, tarihin içinden çok zamanlı bakışlarla bu milletin vicdanını, ruhunu okur ve yazar olarak seyirciye sunuyor.

DEV GÖSTERİ DEV KADRO

Esasen medeniyetler arası bir hesaplaşmanın olduğunu hiç unutmadan ortaya konan bu görsel şölen Mehmet Akif'in büyük şiiri eşliğinde, yaşananlara sanat aracılığıyla bakmaya ve anlatılmaya çalışılıyor.

Yapımcılığını Faruk Boyacıoğlu, danışmanlığını Mevlana İdris ve yönetmenliğini M. Nurullah Tuncer'in yaptığı, 'Geçilmez', 50 oyuncu ve 30 teknik personel olmak üzere toplam 80 kişilik dev kadro tarafından sahneleniyor. Oyunda, Mehmet Akif Ersoy rolünü oyuncu Mürşit Ağa Bağ, Mustafa Kemal Atatürk rolünü oyuncu Kutay Şahin, Sultan Abdülhamid rolünü ise Adnan Kürkçü canlandırıyor. Bunların dışında İngiliz Deniz Kuvvetleri Komutanı Winston Churchill, Nusret mayın gemisi, Seyit Onbaşı, Kınalı Hasan, annesi ve evlenemediği Elif... coğrafyamızın her yerinden herkes sahnede beliriyor. 6 aydan fazla yazım süresi ve 2 aylık yoğun provalar sonucu ortaya çıkan gösteride, içinde şoförü olan akülü bir araçla Nusret mayın gemisi dahi sahnede yerini alıyor.

VEFA BORCUMUZ VAR

'Geçilmez' gösterisinin gerçekleşmesinde büyük emek harcayan ve danışmanlığı yapan Mevlana İdris, Çanakkale anma etkinliklerinin daha yeni yeni kutlanmaya başlandığını ifade ederek, şimdiye kadar yapılan etkinliklerin resmi bir tören içerisinde yapıldığını söylüyor. Var olan çalışmaların dışına çıkıp, Çanakkale'de 100 yıl önce yaşanan dramı hissettirecek bir çalışma yapmak istediklerini anlatan İdris, “Temelde Çanakkale'ye bir vefa borcumuz var. Bu vefa borcunu da halkın seçtiği bir belediye yönetimi tarafından üstlenilmesi, halkın buna sahip çıktığını anlamına geliyor” diyor. Mevlana İdris, İstanbul Valisi Vasip Şahin'in de samimi bir şekilde gösterinin tüm Türkiye'de izlenilmesi gerektiğini söylediğini anlatıyor.

EDEBİYATÇININ GÖZÜNDEN

Çanakkale'de 100 yıl önce yaşanan farklı olayların Geçilmez gösterisiyle birleştirildiğini söyleyen Mevlana İdris, “Mustafa Kemal, Abdülhamid, seyit onbaşı, Kınalı Hasan, asker, halk, yabancı askerler hepsi bu gösteride var. Burada siyasal iktidar, askeri iktidar ve halk temessül etmiş durumda. 100 yıl sonra bunlara Mehmet Akif'in bir şiirinden yola çıkarak, Mehmet Akif'in penceresinden bakıyoruz. Yani Çanakkale'nin sıcak savaş günlerini bir edebiyatçının gözünden bakıyoruz” diyor.

TÜRKİYE'YE YAYILACAK

Gösteri disiplinin şartlarıyla hareket ettiklerini söyleyen İdris, “Bizim gösterimizde sinema var, tiyatro var, müzik var, koreografi var. Tüm bunların birleşimi Türkiye'de görsel sanatların kodlarının değişimine neden oluyor. Bu da farklı şehirlerde merak ediliyor. Zamanla bu teknik bence Türkiye'ye yayılacak” diyor. Sanat eserlerinin zamana direnebilmesinin de önemine vurgu yapan İdris, büyük emeklerle hazırlanmış bir gösteri yıllar sonra etkisini kaybediyorsa başarılı değildir şeklinde konuşuyor.

UYKULARIM KAÇTI

Yeni nesil gösteri yöntemleriyle hazırlanan geçilmezin yapımcısı Faruk Boyacıoğlu, yaptıkları işin hakkını verebilme korkusuyla uykularının kaçtığını belirterek, bu gösteriyi sunabilmeleri için Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz'in 2 şart koştuğunu ifade ediyor. Şartların birincisinin gösterinin ücretsiz olup, herkes tarafında izlenmesi, ikinci ise bu zamana kadar yapılanlardan farklı olmasıymış.

HER SANATIN TEKELİ VAR

Sanatın birilerinin birilerinden daha iyi yaptığı bir şey olmadığını söyleyen Boyacıoğlu, “Film festivalleri, tiyatro haftası etkinlikleri, klasik müzik festivalleri her zaman birileri tarafından yapılıyor. Yeni nesil gösterileri de hiçbir yerin tekeli olmadan yerel bir yönetimle hayata geçirilmesi ile bu şansı bize veren Küçükçekmece Belediyesi'nin sayesinde oldu" diyor.

PARANTEZ KAPANMADI

Çanakkale savaşını Mehmet Akif Ersoy'un yazdığı “Çanakkale Şehitlerine” isimli şiirinden yola çıkarak ele aldıklarını belirten yapımcı Boyacıoğlu, “Akif yaşasa bugünde aynı şeyleri söylerdi. Birinci Dünya Savaşı'nda açılan parantez hala kapanmadı. Hala bir mücadele var. Hala Batı'nın kendiyle olan mücadelesinde bizleri kullanması var. Günümüz içinde aynı şekilde yazardı Akif bence” diyor.

BOSNA'DA YAŞANALARI DA ÇANAKKALE'Yİ DE BİLMİYORUZ

Çocukların bugün bile Bosna'da neler yaşandığından haberdar olmadığını söyleyen Boyacıoğlu, “Çanakkale'yi de gerçekten öğrenmek için bu gösteri eşsiz bir fırsat. Ben bile Çanakkale'yi biliyorum sanıyormuşum. 'Geçilmez' çocukların, öğretmenlerin, ailelerin, herkesin izlemesi gereken bir gösteri” diyor.

SİNEMA GİBİ TİYATRO

Çanakkale Savaşının ortak değerimiz olduğunu ve 100.yılı olması münasebetiyle bu zamana kadar yapılan etkinliklerden farklı bir şeyler yapmak istediklerini söyleyen Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz, “Hiçbir belediyenin sahip olmadığı bir salona sahibiyiz. Sahnemize güvenerek bu işi bir tık daha ileri götürülmesi gerektiğini düşündük. Arkadaşlarla konuştuğumuzda farklı bir sahne gösterisini herkese ücretsiz izletebilmeliyiz dedim. Onlar da sağ olsun ortaya çok güzel bir çalışma çıkardılar.” diyor. Yeni nesil sahne gösterileriyle Türkiye'de ilki başlatmanın gurunu yaşadıklarını da belirterek şanslı olduğunu ifade eden Başkan Karadeniz, “İzlediğimiz şey hakkında bende tam bir şey söyleyemiyorum. Tiyatro diyemiyorum. Sineme diyemiyorum. Tam bir sahne performansı diyemiyorum. Böylesini yeni nesil gösteriyi ortaokul çağlarındaki bir çocuğa sordum. Sineme gibi tiyatro dedi. O yüzden adını koymakta zorlanıyorum” sözleriyle Geçilmez'i anlatıyor. Belediye Başkanı Karadeniz, durumu bilet almaya müsait olmayan insanların bu gösteriden mahrum olmasını belediyelerine yakışmayacağı için ücretsiz ve herkese açık olmasını önemsediklerini söylüyor.