Kurtuluş Savaşı kahramanı Gökçen Efe anılıyor

Kurtuluş Savaşı'nda Yunanlılara karşı kahramanca çarpışarak şehit düşen Gökçen Efe, şehadetinin 93. yılında İzmir Tire Eğridere Köyü'nde cumartesi günü düzenlenecek organizasyonla anılacak.

Cihan
Kurtuluş Savaşı kahramanı Gökçen Efe anılıyor

Tire Kültür Derneği ile Eğridere Gökçen Efe Derneği işbirliğinde düzenlenecek olan organizasyonda, A. Munis Armağan ve A. Levent Ertekin gibi araştırmacı yazarlar Gökçen Efe'nin hayatını katılımcılara aktaracak. Gökçen Efe ile tüm Kuvayi Milliye şehitleri için Kur'an-ı Kerim okunarak dualar edilecek olan organizasyonda, Gökçe Efe için yazılmış türküler de seslendirilecek.

Gökçen Efe'nin efe ve zeybek kültürü içerisinde oldukça önemli bir yeri olduğunu ifade eden Tire Kültür Derneği Başkanı Seyfullah Ayvalı, "Gökçen Efe, gerek hayatı gerekse milli mücadele esnasında göstermiş olduğu gayretlerle başta Atatürk ve Celal Bayar gibi devlet büyükleri olmak üzere tüm halkımızın büyük sevgisini kazanmıştır. Atatürk'ün 'oğlum' diye hitap ettiği Gökçe Efemiz hiç kuşku yoktur ki Kurtuluş Savaşımız'ın en büyük kahramanlarındandır. Vatanı için her şeyi göze alan Gökçen Efe daha 28 yaşındayken 21 Kasım 1919 günü Kaymakçı Göcen Dağı'nda 5 bin kişilik Yunan ordusu ile kahramanca çarpışırken şehit olmuştur. Efemiz aynı zamanda Halide Edip Adıvar'ın 'Efe'nin Yemini' isimli kitabına da ilham kaynağı olmuştur." dedi.

Gökçen Efe'nin genç kuşaklar tarafından yeterince tanınmadığını ifade eden Ayvalı, "Gökçen Efe üzerinde yapılan birkaç çalışma ve kitap dışında efemizle ilgili ciddi bir bilgi ve bilimsel belgeler elimizde bulunmamaktadır. Şu ana kadar yapılan çalışmaları bu yönde ciddi bir kazanım olarak kabul ediyoruz. İleride Gökçen Efe'nin hayatını, kişiliğini ve mücadelesini tüm yönleriyle ele alacak çalışmalar yapılabilmesi için ilk kez gerçekleştireceğimiz bu anma gecesinin bir vesile olacağını düşünüyoruz." diye konuştu.

GÖKÇEN EFE KİMDİR?

Asıl adı Hüseyin'dir. 1891 yılında Ödemiş'de doğdu. Kurtuluş Savaşı'na katkılarıyla tanınan efelerden biridir. Ünlü efelerden Çakırcalı Mehmed Efe'nin akrabası ve sağ koluydu. İzmir ve yöresinin Yunanlılarca işgali üzerine gönüllü olarak Kurtuluş savaşı'na katıldı. 57. Tümen Komutanı Miralay Şefik (Aker) Bey'in gözetiminde oluşturulan Kuvayi Milliye örgütlenmesi içinde yer aldı. Haziran 1919'da, Yunan ileri harekatını durduran Köşk Cephesi'nde savaştı. Fata ve Kemerdere'de baskınlar düzenledi ve Yunanlılara ağır kayıplar verdirdi. Ekim 1919'da Fata yöresinde Yunan toplu saldırısının geciktirilmesini sağladı. 13 Kasım 1919'da Fata yöresinde Yunan birlikleriyle şiddetli bir çatışmaya girdi. Süren çatışmalar sırasında 21 Kasım 1919'da şehit düştü. Ankara hükümeti daha sonra, savunurken şehit düştüğü Fata bucağına onun anısına Gökçen adını verdi.