Kortizonlu ilaç kullananlar tuzlu ve yağlı tüketmeyin

İç Hastalıkları ve Romatoloji Uzmanı Uzm. Dr. Sevtap Şimşek, romatizmal hastalıkların tedavisinde sık başvurulan kortizonların doğru kullanılmaması halinde zararların kaçınılmaz olduğunu söyledi. Şimşek, tedavi sırasında kullanılan kortizonların olabilecek yan etkilerden korunmak için "Bol sıvı almak, az tuzlu ve az yağlı yemek, hareket ve doktorun tavsiye ettiği saatlerde kullanmak önemlidir" dedi.

Yeni Şafak
Kortizonların genellikle sabah erken saatlerde alınması, yan etkilerinin azalması açısından önemli.

İç Hastalıkları ve Romatoloji Uzmanı Uzm. Dr. Sevtap Şimşek, romatizmal hastalıkların tedavisinde sık kullanılan kortizonlarla ilgili uyarılarda bulundu.

Kortizonların 1950’lerden bu yana kullanıldığını belirten Sevtap Şimşek, “Kortizonlar, etki ve yan etkileri çok iyi bilinen doğal ilaçlardır. Doğaldır çünkü kortizon üretimi, aynı zamanda her sağlıklı insanın vücudunda vardır. Ama tıpkı diğer ilaçlardaki gibi doğru zamanda, doğru teşhis ve doğru dozda kullanıldığında faydalıdır. Yanlış kullanılan kortizonlar da aynı yanlış kullanılan diğer ilaçlar gibi zararlıdır. Kortizonlar, başta alerji ve bağışıklık sistemi olmak üzere pek çok sistemde etkileri olan ilaçlardır. Bu etkilerin bir kısmı, bazı hastalıkların tedavisi için çok önemli olup kortizonları ilaç olarak kullanmamızın sebebidir” diye konuştu.

Kortizonlardan korkmayın, yanlış kullanmaktan korkun

Uzm. Dr. Şimşek sözlerini şöyle sürdürdü:

HAYAT
İhale yapılmadı diye hasta çocuklar perişan

HAYAT
Yapılan iğne sonrası ayağı felç oldu

HAYAT
Gergedan gribi diye bir şey yok

HAYAT
Kesi ve dikiş olmadan delik kulak zarı tedavisi