Kekiğin pek çok faydası bilinmekte. Ufacık yaprakları canlandırıcı bir kokuya sahip. Et yemeklerinin vazgeçilmez aroması olan kekik, geleneksel olarak maydonoz ve defne yaprağıyla beraber toplanır. Küçük kekik yaprakları önemli oranda antiseptik özelliğe sahip olan bir uçucu yağ içerir.
Kekikte demir, kalsiyum, potasyum, magnezyum, manganez mineralleri ve A, C, E, K, B6 vitaminleri bulunmakta. Kekiğin bir diğer önemli özelliği ise antioksidan, vitamin ve mineral bakımından zengin bir bitki olması. Kekik, a
Yunanlılar bu bitkiyi asabiyet için, Romalılar ise melankoli için kullanırlardı. Aynı zamanda bayılanları ve epilepsi nöbeti geçirenleri kekikle uyandırırlardı. Kekik çayı da öksürüğe ve gribe karşı içilirdi. Yakın yüzyıllarda sindirim problemleri ve ciğer enfeksiyonları için popüler bir ilaç olarak nam saldı. da var.
Peki, hem bu kadar çok tüketilip hem de yararlı olan kekiğin faydaları neler? Kekik çayı nelere iyi gelir?
Kekiğin faydaları
Görme yeteneğini artırmaya yardımcı olur
Soğuk algınlığı, öksürük ve boğaz ağrısını tedavi eder
Akne tedavisinde kullanılır
Saç büyümesini destekler
Solunum bozukluklarının tedavisinde yardımcı olur
Kemikleri sağlıklı tutar
Kardiyovasküler hastalıkların önlenmesine yardımcı olur
Kan basıncını kontrol etmeye yardımcı olur
Kas kramplarını tedavi eder
Mükemmel anti-bakteriyel özelliklere sahiptir
Anemiyi önler
Kekik çayı nelere iyi gelir?
Bir su bardağının içine önce biraz kekik ve sıcak su döktükten sonra 15 dakika demleterek çay elde edebilirsiniz. İsteğe bağlı bal veya limon ile tatlandırabilen kekik çayı insan vücudunu rahatlatmak dışında pek çok faydası var. İşte kekik çayının faydaları:
Kekik çayı sindirim sistemi için bir arındırıcı bitki olmakla beraber bazı bağırsak kancalı kurtlarını ve yuvarlak solucanlarını yok ediyor.
Zengin veya yağlı yiyeceklerin sindirimine yardımcı olmakla beraber idrar yolu sağlığı için de faydalı. Enfeksiyonları önlemeye ve sağlıklı bakterileri dengede tutmaya yardımcı olan kekik, otlar arasında en yüksek antioksidan seviyelere sahip olanı.
Serbest radikalleri ve diğer hastalık üreten maddeleri vücuttan atmada güçlü etkileri olan lutein, zeaksantin ve naringenin gibi biyoflavonoidlerle dolu. Sabah içilirse gün boyu zindelik verir.