Kariyerli kadınlar toprağa sahip çıktı

Ece Aynur Onur, ABD’de akademisyenliği bırakıp Burdur’da Nermin Gökduman ise mühendisliği bırakıp Balıkesir’de çiftlik kurdu. Aslı Aksoy gıda şirketinde pazarlama müdürlüğünden istifa etti ve Muğla’da kuşkonmaz yetiştirdimeye başladı. Nurcan Kaplan ise hostesliği bırakarak İzmir’de büyükbaş hayvan çiftliğini kurdu. Dİplomalarını ve kariyerlerini bir yana bırakıp toprağa dönen kadınlar yeni hayatlarını anlattılar.

Dilber Dural
Beyaz yakalı kadın çiftçiler

Kendi işini bırakarak şehrin keşmekeşinden uzaklaşıp doğaya kaçıp tarım ve çiftçilik sektöründe girişimci olanların sayısı her geçen gün artıyor. “Susuz Tarım” projesiyle Ece Aynur Onur, “Nermin Hanım’ın Zeytinliği” ile Nermin Gökduman, “Elibelinde Tarım” projesiyle Aslı Aksoy ve kendi büyükbaş çiftliğini kuran Nurcan Kaplan.

Onlar aslında beyaz yakalı kadın girişimciler. Uzun yıllar özel sektörlerde çalışmış dört başarılı kadın girişimci kariyerlerini bırakıp çiftçiliği ve tarlada olmayı seçti. Onlar topuklu ayakkabılarını çıkarıp çizme giymeyi tercih ettiler. Şimdilerde aslında hem yeni nesile örnek oluyorlar hem de yaptıkları üretimlerle köylülere iş imkânı sağlayarak istihdam yaratıyorlar. Aynı zamanda bölgedeki kadınlarla dayanışma içinde omuz omuza çalışıyorlar.

Şehir hayatından çiftçiliğe ve tarıma uzanan serüvenlerini Yeni Şafak Pazar’a anlattılar.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/03/19/02/20/resized_32b52-03f2ea8baslc4b1aksoy1.jpg

TOPRAKLA UĞRAŞMAK HEP HAYALİMDİ

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/03/19/02/21/resized_2bc2e-a06c94c6aslc4b1aksoy3.jpg

250 dönüm olmuş.

Ülkemizde kuşkonmaz pek bilinmese de Türk tüketicilerin kuşkonmazı yeni tanımaya başladığını söyleyen Aksoy, “Ülkemizdeki kuşkonmaz tüketimi, toplam üretimle limitli. Bu açıdan kuşkonmazı biraz da avokadoya benzetiyorum. Paralel bir eğilim ile önümüzdeki birkaç sene içinde kuşkonmazı baharın müjdecisi olarak çok daha yaygın ölçekte sofralarımıza kabul etmiş olacağız” diyor. Kurumsal iş hayatını da net bir şekilde özlemediğini söyleyen Aksoy, doğanın kendi ritmi içinde ve onun bir parçası olarak yaşamayı ve çalışmayı tercih ettiği bu yeni hayatında her ne kadar zorluklarla karşılaşsa da “Her adımda iyi ki dediğim bu kararımla, çok mutluyum” diyor.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/03/19/02/21/resized_18daa-ebaebecbeceaynuronur.jpg

KÜRSÜDEN İNDİM TRAKTÖRE BİNDİM

“Ailem ve çevrem ‘Çıldırdın mı?, Biz seni bunun için mi okuttuk?’ gibi tepkiler gösterdi. Ama zamanla annem ve babam da tarlada benimle birlikte çalışmaya başladı.” Onur için elbette aldığı bu radikal karardan sonra hayatında birçok şey değişmiş. “Yüksek hayat koşullarında yaşarken ilk defa köyde yaşıyorum ve toprağa dokunuyorum. 15 yıl boyunca takım elbise ve topuklu giydim ilk defa çamurlu çizmelerle geziyorum. Çalışma saatlerime şimdi hava koşulları karar veriyor. Kürsüden indim traktöre bindim ama bundan çok büyük bir zevk duyuyorum” diyerek anlatıyor.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/03/19/02/22/resized_99ba4-e98adbd6nurcankaplan1.jpg

HOSTESLİĞİ BIRAKIP HAYVAN ÇİFTLİĞİ KURDU

Üretmek o kadar zor bir iştir çalışma saati kavramı burada işlemiyor. İş süresi beyazyakalı dönemimizdeki hayatımıza benzemez, saati yok, gün sizin için bitmez” diyor. Kaplan, “Geleceğimiz için toprak bize her zaman lazım. Bu işi severek yapmanız lazım” diyor.

Sektöre ilk girdiği sıralarda kadın olduğu için yadırgandığını söyleyen Kaplan, “Kadın olarak burada ne işi var? Beceremezsin” diye tepkiler almış. Hosteslik yaptığı dönemde “Başka ülkelerden insanlar görmek sizi cezbedebilir. Hosteslik cazip gelen bir meslek. Devamlı bakımlı ve şık duruyorsunuz. Dikkat çekici bir tarafı vardır” diyor. Kaplan şimdilerde ise çiftliğinde çizme giyiyor, traktör sürüyor, işine “Bulut Bey” ismini verdiği beyaz atıyla gidiyor.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/03/19/02/24/resized_13956-3791549fnermingelbalgc3b6kdumannerminhanc4b1mzeytinlic49fihasat.jpg

BOL ÖDÜLLÜ NERMİN HANIM ZEYTİNLİĞİ

Gökduman, Nermin Hanım’ın Zeytinliği’ni kurmak için çıktığı yolda önce kaliteli zeytinyağı üretimi tadımıyla ilgili eğitimlere katılıp, öğrendiği doğruları zeytinliğinde ekibine uygulamış. Zeytinlik seçiminde en kaliteli yağları elde edebilmek için özellikle hafif eğimli, yazın sürekli rüzgar alan, denize yamaç bol oksijen üreten, Dünya’nın en lezzetli zeytinyağlarının üretildiği yerlerden biri olan Kazdağları eteklerini tercih etmiş. Gökduman’ın çiftliğinde ürettikleri soğuk sıkım zeytinyağları aynı zamanda her yıl çok sayıda uluslararası ödüle layık görülüyor. “Bu ödüller bizi daha da motive etti” diyen Gökduman, 2019 yılında Tarım Bakanlığı ve IPARD projeleriyle gerçekleştirdikleri, 8000 m2 üzerindeki 2500 m2 kapalı alanda tesislerini hizmete açmışlar. Başlarda ürünlerini gurme şarküteriler aracılığıyla müşterilerine ulaştıran Gökduman, Kazdağı’nın eteklerinde tarımla başlayan hikayelerine artık ile internetten alışverişi ve yurt dışına Amerika, Hollanda vb. ihracatı da eklemişler. Nermin Hanım’ın Zeytinliği bugün toplam 2500 dönüm üzerinde 30.000 adet zeytin ağacıyla dünyanın en kaliteli zeytinyağlarının üretildiği Edremit Körfezinde üretime devam ediyor.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/03/19/02/25/resized_e8865-d97a6945nermingelbalgc3b6kduman.jpg

EKONOMİ
Kadın Çiftçi Kredisi ile dar gelirli kadınlara iş fırsatı

HAYAT
Mesaisi sabah 5'te başlayan kadın çiftçinin bir günü