Kardan perde: Kendi kültüründen beslenen festival

Çıldır Gölü üzerinde düzenlenen Kardan Perde Film Festivali, Ardahan ve Kars yöresindeki insanları sinemayla buluşturdu. Reis Çelik’in öncülüğünü yaptığı festivalde, o bölgede çekilmiş filmler oynatıldı. Neredeyse bütün filmlerini doğduğu coğrafyada çeken Çelik, “Bir sanatçının kendi sularından, kendi hikayelerinden, kendi kültüründen, kendi insanlarından beslenmesi gerekir” dedi.

Sevda Dursun
Festivalde gösterilen tüm filmler, ilkine özel sadece o bölgede çekilenlerden oluştu.

Çıldır Gölü üzerinde kardan inşa edilen beyaz perdede film gösterimi yapmak belki çılgın bir hayaldi, ancak Reis Çelik bunu gerçekleştirdi. Tuncel Kurtiz’le çektiği İnat Hikayeleri de böyle çılgın bir projeydi. Çekimleri Çıldır Gölü üzerinde gerçekleştirilen filmin ön gösterimi de yine 2004 yılında ilk defa denenen bir kardan perdede, yöre insanıyla buluşmuştu. Dünyada bir ilkti ve bütün uluslararası medyanın ilgisine mazhar olmuştu.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/03/07/06/14/resized_e26ac-72b3e84areisc3a7elik.jpg

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/03/07/06/14/resized_617a3-ec26d462atalaytac59fdiken.jpg

Bu yılki festival provaydı

Festivalde gösterilen tüm filmler, ilkine özel sadece o bölgede çekilenlerden oluştu. Donmuş gölün üzerinde böyle bir festival yapmak otantik ama birçok zorluk da barındırıyor beraberinde. Reis Çelik bu hayali kurduğu zamanlar, burada kalacak yerin bile olmadığını anlattı. Göl kenarında bir konaklama yeri açılınca hemen hayalini gerçekleştirmeye koyulmuş. Bu yılki festivalin bir prova olduğunu söyleyen Çelik, “Bir kere zaman olarak geç kaldık. Seneye ocak ayının son haftasıyla şubat ayının ilk haftasında bu festivali gerçekleştireceğiz. Büyük sinema sanatçılarının kardan heykellerinin olduğu, kardan sinema salonlarında uluslararası ödüllü bir festivale dönüştüreceğiz. Bu seneki ön hazırlıktı” dedi.

Geleneğe dönüşecek

Festivalin oluşum sürecine tanıklığının çok uzun yıllara dayandığını söyleyen Atalay Taşdiken’in “Kar Kırmızı” filmi de yine bu bölgede eksi 30 derecelerde çekilmiş bir film. Ardahan’da açık havada yapılan gösterimiyle, bu bölgedeki insanlara bir teşekkür etme fırsatı bulduğunu söyleyen Taşdiken, bu festivalin geleneğe dönüşeceğinden emin.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/03/07/06/13/resized_d62f4-736304e5mustafakaradeniz.jpg

EKİBİN SAKALLARI DONMUŞTU

Kendi yaşam hikayesinden esinlenerek çektiği “Çınar” filminin yönetmeni Mustafa Karadeniz Karslı olduğunu ve bu festivalin onu çok heyecanlandırdığını söylüyor. Karadeniz, “Babamın doğduğu topraklarda film çekmek, kendi hikayemi çekmek, hem de filmi çektiğim yerde gösterimin olması beni çok heyecanlandırdı. Sinemamızla Anadolu’ya ulaşmak çok önemli. Coğrafya çok zor, o filmi çekerken de en zor kısmı soğukla baş edebilmekti. Soğuktan tüm ekibin sakalları donmuş, kardan adam gibi bembeyaz olmuştuk” dedi.