Anadolu Selçuklu Devleti dönemine damga vuran isimlerden biri olan Emir Celaleddin Karatay'ın hayatından önemli bir kesitin sinemaya uyarlandığı Direniş Karatay filminin çekimlerine Konya'da başlandı. Biz de bu hafta seti ziyaret edip film ekibiyle kısa söyleşiler yaptık. Selçuklu dönemini anlatan ilk film olma özelliğini taşıyan yapım, Selman Kayabaşı'nın aynı adlı romanından uyarlandı. Senaristliğini de Kayabaşı yaptı. Filmin yapımcılarından Ertuğrul Fındık, "Bu filmin en büyük iddiası umut. Çünkü bir Moğol baskınını, istilasını bir şehir direniş göstererek kırabiliyor. İnsanlar salondan çıkınca böyle bir şey yapılabiliyormuş demek diyecekler. Filmin alt metni ise bir medresenin bin yıllık tarihine vurgu yapmak" diyor. Filmin Şubat veya Mart ayında vizyona girmesi planlanıyor.
İLK SELÇUKLU PLATOSU
Direniş Karatay birçok ilki bünyesinde barındıran bir yapım olarak şimdiden kendinden bahsettirmeye başladı. Selçuklu'yu anlatan ilk uzun metraj olması bunlardan biri. Diğeri de bu film için ilk kez ve sıfırdan bir Selçuklu platosu Konya'da inşa edildi. Çekimler bir ay sonunda tamamlandığında birçok yapıma ev sahipliği yapacak hazır bir konumda bekliyor olacak. Filme tekrar gelecek olursak oyuncu kadrosu da dikkat çekici. Emir Celaleddin Karatay'ı Mehmet Aslantuğ canlandıracak. Ahi Evran rolü ise Fikret Kuşkan'a emanet. Diğer başrol ise Fatma Bacı rolüyle Nefise Karatay. Filmin yapımını Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi üstleniyor. Yönetmen koltuğunda Selahattin Sancaklı'nın oturduğu filmin genel yönetmeni Serdar Akar.
VEFA BORCUMUZU ÖDEYECEĞİZ
Filmin diğer oyuncuları ise şöyle: Alperen Duymaz, Yurdaer Okur, Burcu Özberk, Bahadır Yenişehirlioğlu, Tuğrul Tülek, Nik Xhelilaj. Direniş Karatay'ın Selçuklu tarihi ve kültürüyle ilgili bildiklerimize çok şey ekleyeceğini söyleyen yapımcı Ertuğrul Fındık, "Ama biz bir vaaz filmi yapmıyoruz, belgesel çekmiyoruz. Tüm yaş katmanlarını etkileyecek bir oyuncu kadromuz var. Aşk, ihanet, entrika da var. Salt tarihi bir film değil. O dönemin alimlerinin de göründüğü bir film olacak" diyor. Tüm bu çalışmaların sonunda sadece bir sinema filmi yapmış olmayacaklarını dile getiren KTO Karatay Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Öztürk ise "Tarihimizin en az dokunulan ve bugünkü vatanımızın temellerinin atıldığı günleri, o zamanın çilesini ve kahramanlarını tanıyacak ve vefa borcumuzu ödeyeceğiz" diyor.
İLBER ORTAYLI'DAN SÜRPRİZ
Türkiye'de örneğine az rastlanır belki de hiç rastlanmayan bir metodla bu filmi hayata geçirdiklerini kaydeden Selman Kayabaşı, çekimlerin bir ay içerisinde tamamlanacağını, önümüzdeki Şubat, Mart gibi de vizyona gireceğini şimdiden belirtiyor. Direniş Karatay'ın merkezinde tarihimizin iki önemli teşkilatını, bunlardan birisi tarihte kadınların kurduğu ilk sivil toplum kuruluşu olan Bacıyan Teşkilatı diğeri de onun erkek versiyonu Ahiyan Teşkilatı, merkeze alan bir film olduğuna vurgu yapan Kayabaşı, filmin sürprizini şöyle açıklıyor: "İlber Ortaylı senelerdir kendisine gelen dizi, film tekliflerinim geri çevirmiştir. Bilenler bilir. Ancak bizi kırmadı. Sinema filmimizin tarih danışmanı herkesin çok sevdiği Prof. Dr. İlber Ortaylı oldu."
Bu plato asla boş kalmaz
Selçuklu ile ilgili yazılı kaynakların azlığı Direniş Karatay'ın zorluk teşkil ediyor. Ama filmin şanslı bir tarafı var. Önümüzdeki yıl vizyona gireceği dönemde bu tarzda çekilen bir rakibi yok. Bu yüzden yapım ekibinin gişe beklentisi yüksek. Ama aslolan ortaya çıkan işin iyi olması. Platoyu gezerken verilen emeğin boşa gitmediğini görüyoruz. Filmin genel yönetmeni Serdar Akar, "Bu platonun boş kalması mümkün değil. Muhtemelen çok yakın zamanda bir dizi hatta birkaç dizi birden başlayabilir. Diyelim ki Alaaddin Keykubat'ı dizi yapmak istediniz. Geçen sene bu bir hayalken ve maliyeti 10 milyonken bu plato sayesinde maliyet 3-4 milyona düşüyor" diyor.
Ahi Evran beni etkiledi
Direniş Karatay filminde Ahi Evran rolüyle karşımıza çıkan Fikret Kuşkan, "Bu zamana kadar el atılmamış belki de üstü örtülmüş bir dönemdi. Çok da yakından bilmediğimiz bir dönem Selçuklu. Bu dönemle ilgili bir sürü yapıt olmasına rağmen üniversitelerde, liselerde çok fazla yer almıyor. Ahi Evran beni çok etkiledi. Büyük bir proje, umarım istediğimizi başarırız" diyor. Direniş Karatay'ın şimdiden yurt dışına satılması için planlar yapılıyor. Ertuğrul Fındık, filmin Orta Asya'da, Avrupa'da ve Ortadoğu'da bazı lokasyonlarda gösterime gireceğini belirtiyor.