Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, “Kanser hastaları, eczane eczane gezip kanser ilacı aramayacak. Hasta tedavi gördüğü hastanede ilacını steril ortamda ihtiyacı olduğu oranda alabilecek. Kemoterapinin yan etki, bulantı ve Ağrı ilaçları da reçetesiz hastaneden karşılanacak” dedi.
Kanser tedavisinde yeni dönem bugün başlayacak. Sosyal Güvenlik Kurumu, daha önce bir defa ertelenen, kanser ilaçlarının eczanelerde değil de hastanın tedavi gördüğü hastaneden verilmesi uygulamasını bugün başlatıyor. Devlet hastanelerinde ilaç temini açısından sıkıntı olmayacağı belirtilirken, üniversite hastanelerinin durumu ise yeni tartışmalar getirecek.
Türkiye Kamu Hastaneleri tüm devlet hastanelerinde kanser ilaçlarının temini için SGK'dan bir yıllık 100 milyon TL'lik ek bütçe alarak ilaçların stoklamasını yaptı. Ancak borçlarını ödeyemediği için birçok üniversite hastanesi ilaç depolarından ilaçları alamıyor.
20 milyonluk tasarruf
Uygulama ile hasta, tedavi gördüğü hastanede ilacını steril ortamda ihtiyacı olduğu oranda alabilecek. Kemoterapinin yan etkisi olan mide bulantısı ve ağrı ilaçları da reçetesiz hastaneden anında karşılanacak. Milliyet'in haberine göre, hastalar tedavi gördükleri hastanelerde miligram bazında metrekaresine göre ilaç alabilecek. İlaçlar otomatik ilaç hazırlama robotlarında hastanın boy ve kilosu hesaplanarak hazırlanacak.
Bugüne kadar hastalar eczanelerden soğuk zincir taşımadan ilaçlarını alıyorlar, fazla kalan ilaçlar çöpe atılıyordu.
Yeni uygulama ile hastaya özel ilaç hazırlanacak, aynı kutudan fazla kalan ilaç o gün kemoterapi gören diğer hastaya uygulanacak. Böylelikle kamu yüzde 20 oranında ilaç tasarrufu sağlayacak.
Devlet damardan alınan kanser ilaçlarına yılda 400 milyon TL ödeme yapıyor. Yeni uygulama ile 20 milyonluk tasarruf sağlanması bekleniyor.
'Eczane eczane gezmeyecekler'
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Gümülcine'de yaptığı açıklamada, uygulamanın hem hastaların konforu hem de kamu tasarrufu için alındığını söyledi.
Müezzinoğlu, “Kanser hastaları, eczane eczane gezip kanser ilacı aramayacak. Hasta tedavi gördüğü hastanede ilacını steril ortamda ihtiyacı olduğu oranda alabilecek. Kemoterapinin yan etki, bulantı ve ağrı ilaçları da reçetesiz hastaneden karşılanacak” dedi.
“İlaç bulunamıyor” tartışmalarının üniversite hastanelerinden kaynaklandığını belirten Bakan Müezzinoğlu, “Bazı üniversiteler içinde bulundukları ekonomik sorunlar nedeniyle ilaç depolarından ilaç satın alamıyorlar. Sorunun biran önce çözülmesi gerekir ya da hastaların mağdur olmaması için üniversite hastanelerinin uygulama dışında bırakılması gerekir” dedi.