Türk Kızılayı Genel Başkanı Kınık, 2019’da hayata geçecek projeleri anlattı: Kök hücre ile sağlık turizmi canlanacak. Kan fabrikası 5 ay içinde hayata geçecek. Balkanlar, Kafkaslar ve Ortadoğu’da 3 stratejik merkez kurulacak. Üzerinde çalışılan toplum güçlendirme projesiyle 2030’a kadar tüm yoksulluk bitecek.
Türk Kızılayı Genel Başkanı ve Kızılhaç Kızılay Federasyonu Başkan Yardımcısı Dr. Kerem Kınık, Yeni Şafak’a konuştu. Yardım bekleyen milyonlarca insan bulunduğunu, muhtaçlar neredeyse Türk Kızılayı’nın oraya ilk ulaşan kurum olduğunu belirten Kınık, yaşanan dönüşüm ve önümüzdeki yıl hayata geçecek projelerin ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağını kaydetti.
SAĞLIK TURİZMİ CANLANACAK
Kök hücre noktasında milli havuz kapasitemizin oluşturulmaya başlandığını söyleyen Dr. Kerem Kınık, 400 bin olan kök hücre kapasitesini 500 bine çıkartacakları belirtti. Sağlık turizminin kök hücre aracılığıyla canlanacağını ifade eden Kınık, “Kök hücre eşleşmelerinde büyük oranda başarı sağladık. Bu hususta tedavi görmek isteyen kişiler Türkiye’yi tercih edecek” diye konuştu.
KAN FABRİKASI İÇİN SON RÖTUŞLAR
2019'da özel sektör ve Türk Kızılayı işbirliğiyle Kan Ürünleri Fabrikası hayata geçirilecek. Kınık, “Önümüzdeki 5 ay içerisinde bu fabrikanın kurulması gündemde. Dolayısıyla ciddi döviz kaybının önüne geçilmiş olacak. Bu kapasiteye sahip olmayan ülkelere plazma satışlarıyla kan ihracatı yaparak gelir de sağlayacağız” dedi.
AFET ALANINDA ATILIM DÖNEMİ
Kızılay Balkanlar, Kafkaslar ve Ortadoğu’da 3 stratejik merkez kuracak. Bulgaristan, Bosna Hersek, Hırvatistan, Makedonya, Gürcistan, Kuzey Irak, Filistin ve KKTC başta olmak üzere birçok ülkeye afet depolama merkezleri inşa edildiğini söyleyen Kınık, Gazze’nin en büyük afet ve insani yardım lojistik merkezinin de 2019'da faaliyete geçeceği bilgisini verdi.
2019 DİJİTAL DÖNÜŞÜM YILI OLACAK
Çağın teknolojisine ayak uyduran Türk Kızılayı'nın 2019 itibariyle dijital alanda yeni bir döneme gireceğini söyleyen Dr. Kerem Kınık, “Yaklaşık 3 yıldır üzerinde çalıştığımız Türkiye’nin en büyük dijital dönüşüm programını 1 Ocak itibariyle uygulamaya koyacağız. 10 TL bağış yapan kişi bile anında 10 liram şu an nerede, bunu elektronik ortamda izleyebilecek” dedi.
2030’a kadar fakirlik bitecek
Mikro Finans ve Katılım aracılığıyla 2030 yılına kadar Türkiye’deki tüm yoksulluğu ortadan kaldıracak bir toplum güçlendirme projesi üzerinde çalıştıklarını kaydeden Dr. Kerem Kınık şunları söyledi: “2019 itibariyle hayata geçecek. 2 pilot bölge seçtik; Şırnak ve Hakkari. Devlet hazinesi, İslam Kalkınma Bankası ve uluslararası birtakım fonlarla yaptığımız görüşmeler neticesinde bu projenin güçlendirilmesi ve Türkiye içinde yaygınlaştırılması noktasında ciddi mesafe katettik. Gençlerimizin mesleki yeterlilikleri geliştirilecek. Terörden arındırılan bölgeler gelişimi için fonlanacak.”
AB’ye 3 milyar Euro eleştirisi
Geçtiğimiz günlerde Avrupa Birliği’nin (AB) Suriyeli mülteciler için gönderdiği 3 milyar Euro yardımla ilgili eleştirilerde bulunan Dr. Kerem Kınık şöyle konuştu: “Türkiye’nin mültecilere harcamış olduğu miktar 35 milyar doları geçti. AB’nin gönderdiği tutar kıyaslandığı zaman ne kadar küçük bir rakam olduğu görülüyor. Biz yine de teşekkürlerimizi iletiyoruz. Avrupa Birliği’nin çok ağır bir bürokrasisi var. Dolayısıyla kurallar çok kolay değişmez. O da zaman zaman saha gerçekçiliğiyle çok uyumlu olmuyor. Bundan kaynaklanan bir sıkıntı var. Avrupa Birliği 3 milyar verip, 300 milyar vermiş gibi davranıyor.”