Yakın zamanda geliştirilen ve dünyada yeni yeni kullanılan minyatür kablosuz kalp pillerinin kısa süre içinde ülkemizde de uygulanması bekleniyor. Sadece iki gram ağırlığındaki minicik pillerin devrim niteliğinde bir gelişme olduğunu vurgulayan Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Duhan Fatih Bayrak, “Kalbe doğrudan kasık yolu ile yerleştirilen kalp pilinin ağırlığı böylece 30 gramdan 2 grama inmiştir. Küçük boyutlu olmaları ve hastaların normalde kalp pili hastalarına yasak olan MR gibi işlemlere girebilmelerini sağlamalarından dolayı kardiyolojide devrim olarak görülmektedir” diyor. Doç. Dr. Duhan Fatih Bayrak teknolojinin tedavide damga vurduğu bu son gelişmenin ayrıntılarını anlattı; önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
Minicik piller kalpte yeni bir çığır açtı! Günümüzde sıklıkla uygulanan kalp pilleri baş döndürücü teknoloji sayesinde öyle bir değişime uğradı ki, sadece 2 gram ağırlığında ve kablosuz olma özelliğinin yanı sıra MR gibi işlemlere de uyumlu hale dönüştürüldü. Üstelik kalbinde ciddi yavaşlama olan hastalara uygulanan ve kardiyolojide en sık başvurulan işlemlerden biri olan klasik kalp pilinin takılması sırasında karşılaşılan akciğer delinmesi, kanama, enfeksiyon gibi problemleri ortadan kaldırıyor. Acıbadem Kadıköy Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Duhan Fatih Bayrak yakın zamanlı geliştirilen, dünyada yeni yeni kullanılan, ülkemizde de kısa süre içerisinde uygulanması beklenen MR uyumlu minyatür kablosuz kalp pillerinin kalpte devrim niteliğinde bir gelişme olduğunu vurguluyor. Küçük boyutları, kalbe doğrudan kasık yolu ile yerleştirildiğinden kablosuz olmaları ve hastaların bu pil ile MR gibi normalde kalp pili hastalarına yasak olan işlemlere girebilmeleri nedeniyle eski kalp pili sistemlerine göre ciddi avantajları olduğunu belirtiyor. Doç. Dr. Duhan Fatih Bayrak “Hızla gelişen teknoloji sayesinde pil boyutunun ileri derecede küçülmesi pil ömründe azalmaya neden olmamakta ve bataryası büyük kablolu kalp pilleri ile benzer pil ömrü vaat etmektedir” diyor.
Hasta pilleri hissetmiyor hatta pil taşıdığını bile unutuyor!
Yeni kablosuz minyatür piller, eski sistemlerden farklı olarak kasıktan yerleştirilirken, küçük batarya doğrudan kalbin sağ karıncığının uç bölgesine yerleştirilip sabitleniyor. Doç. Dr. Duhan Fatih Bayrak, bu minik pillerin farklı takılma tekniği ve kablosuz olması nedeniyle girişim komplikasyonlarında önemli ölçüde azalma sağladığını belirterek “Kasıktan girilerek yapıldığından, eski teknikte ortaya çıkan göğüsteki yara izi olmamakta ve eski sistemlerde hastanın eliyle hissedebildiği cilt altında yerleştirilen batarya da olmadığından hasta bir süre sonra pil taşıdığını neredeyse unutabilmekte ve kişiler hastalık psikolojisinden uzaklaşabilmektedir” diyor.
70 yaşın üzerindeki hastalarda uygulanıyor
Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA) onayladığı bu yeni sistem henüz tüm hasta gruplarında rutin olarak uygulanmıyor. Özellikle 70 yaşın üzerinde, kalbinde ciddi yavaşlama olup sadece kalbin karıncığından uyarı ihtiyacı olan hastalara öneriliyor, fakat teknik olarak her yaş grubunda uygulanabilir özelliğe sahip. İlerleyen yıllarda bu cihazın tüm kalp pili hastalarında rutin olarak uygulanacağının tahmin edildiğini belirten Doç. Dr. Duhan Fatih Bayrak “İşlem sadece bu konuda özel eğitim görmüş sertifikalı kardiyologlar ve girişimsel kardiyak elektrofizyoloji uzmanları tarafından uygulanabilmektedir” diyor.
Dünyada 1000'in üzerinde hastada uygulandı
Diğer kalp pillerinin kablolarıyla 30 gram, bu minik pillerin ise sadece 2 gram ağırlığında olduğunu belirten Doç. Dr. Duhan Fatih Bayrak bu minik pilin dünyada bugüne dek 1000'in üzerindeki hastada uygulandığını söylüyor. Hastaya 2 gram ağırlığındaki minik pilin takılması yaklaşık 45 dakika sürüyor. Hasta işlemin tamamlanmasından sonra 24 saat içerinde normal yaşantısına dönüyor.