Japonya'da çalışanlara 'uyku molası' teşviki: Özel odalar hazırlanıyor

Uykusuzluğun Japonya'ya maliyetinin yılda yaklaşık 775 milyar Türk lirası olduğu ortaya çıktı. Hal böyle olunca işverenler, uykusuz çalışanların daha fazla zarara yol açtığı gerekçesiyle, çalışanların gün içinde uyku molası vermesini görüyor. İşverenler, çalışanları gün içinde uyumaya teşvik etmek için, ses geçirmeyen özel odalar hazırlıyor.

Yeni Şafak
İlk olarak küçük teknoloji firmalarında başlayan uyku molası uygulaması Japonya'da daha fazla şirkete yayılıyor.

Uykusuzluğun Japonya'ya maliyetinin yılda yaklaşık 775 milyar TL olduğu ortaya çıktı. Ülkede işverenler, uykusuz çalışanların daha fazla zarara yol açtığı gerekçesiyle, çalışanların gün içinde alınan uyku molasını işin bir parçası olarak görmesini hedefliyor.

İngiliz Guardian gazetesinin haberine göre işverenler, çalışanları gün içinde uyumaya teşvik etmek için, ses geçirmeyen özel odalar hazırlıyor.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2019/01/08/03/56/resized_7e6ac-fe4420b7japonya2.jpg

Geçen yıl, Nextbeat isimli IT servis sağlayıcısı bir şirket, başkent Tokyo'daki merkezinde biri erkeklere biri kadınlara özel olmak üzere iki "stratejik uyku odası" hazırladı. Odaların yalıtımı dışarıdan ses gelmesini engelleyecek şekilde yapıldı ve yataklar konuldu. Uyku getiren çayların demlendiği odalara bilgisayar, cep telefonu gibi elektronik aletleri sokmak yasak.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2019/01/08/04/30/resized_2bbbf-1b49f0b2inemuri16.jpg

Çok çalıştığı için kalp krizi geçirdi

Japonya'da daha önce 27 yaşında bir çalışan, çok fazla çalıştığı için (ayda 112,5 saat) kalp krizi geçirmiş ve hayatını kaybetmişti. Japonya'daki fazla çalışma kültürünü şirketlerinde kısıtlamak isteyen Nextbeat, çalışanlarına akşam 21:00'den sonra mesaiye kalmayı da yasakladı.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2019/01/08/10/17/resized_703bb-e7f1a09eresize.jpg

Düğün organizasyonları yapan bir şirket de, günde 6 saatten fazla uyuyan çalışanlarına "puan" veriyor. Çalışanlar, puanları biriktirip şirketin kantininden ücretsiz alışveriş yapabiliyor. Cep telefonlarına yükledikleri bir uygulamayla uyudukları saatler ölçülüyor ve bir yılda 3 bin 150 TL'ye denk gelen miktarda puan biriktirebiliyorlar.

Uykusuzluk sebebiyle ülke ekonomisinin zarar etmesi, hükümeti de harekete geçirdi. Japonya Sağlık Bakanlığı, tüm çalışanların öğleden sonra 30 dakikalık rahat bir uyku molası almasını, "iş gücüne kişisel ve profesyonel faydası olduğu için" desteklediğini açıkladı.

HAYAT
Deniz Çakır hakkında soruşturma başlatıldı

HAYAT
Sopayla dürttü gözlerine inanamadı

HAYAT
Ünlü oyuncu Kadir Doğulu: Garson diye aşağıladılar

HAYAT
Binnur Kaya ameliyat oluyor